Zaradi listerioze vsaj devet smrtnih žrtev v Evropi

Najboljši način za preprečevanje listerioze je temeljito kuhanje hrane in izogibanje izdelkom, ki jim je potekel rok uporabe.
Fotografija: Najboljši način za preprečevanje listerioze je temeljito kuhanje hrane. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Najboljši način za preprečevanje listerioze je temeljito kuhanje hrane. FOTO: Igor Mali

Supermarketi po vsej Evropi iz prodajnih polic umikajo zamrznjeno zelenjavo, saj so v tovarni na Madžarskem zabeležili pojav listerije, paličaste bakterije, ki povzroča smrtno nevarno okužbo listeriozo.

Doslej so v Evropi zabeležili 50 okužb in devet smrtnih žrtev, okužene izdelke so poslali v Avstrijo, Dansko, Švedsko, Finsko in Veliko Britanijo.

Najboljši način za preprečevanje listerioze je temeljito kuhanje hrane in izogibanje izdelkom, ki jim je potekel rok uporabe.
»Če dobro kuhaš zelenjavo, vse bakterije izginejo,« je za spletni portal Euronews dejala strokovnjakinja za prehrano za Euronews.

Simptomi listerioze vključujejo vročino, mišične bolečine, slabost in drisko, najbolj izpostavljene pa so nosečnice, otroci, starejši in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom.



V Veliki Britaniji so že objavili seznam 43 živil, ki so jih s prodajnih polic umaknili trgovci Tesco, Lidl, Aldi in Iceland.

Komentarji: