Zaradi napadov izgnali dvesto muslimanskih pridigarjev

Predsednik Sirisena je obljubil, da bo še pred volitvami poskrbel za stabilnost v državi in izkoreninjenje terorizma.
Fotografija: Za izgon pridigarjev se je vlada odločila zaradi bojazni, da bi tuji pridigarji lahko radikalizirali domačine in bi se lahko ponovili samomorilski bombni napadi, je dejal Aberywardena. FOTO: Lakruwan Wanniarachchi/AFP
Odpri galerijo
Za izgon pridigarjev se je vlada odločila zaradi bojazni, da bi tuji pridigarji lahko radikalizirali domačine in bi se lahko ponovili samomorilski bombni napadi, je dejal Aberywardena. FOTO: Lakruwan Wanniarachchi/AFP

Šrilanka je po velikonočnih samomorilskih bombnih napadih, ki so zahtevali več kot 250 žrtev, izgnala več kot 600 tujih državljanov, med njimi približno 200 muslimanskih pridigarjev, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdile šrilanške oblasti.
 
Kot je dejal šrilanški minister za notranje zadeve Vajira Abeywardena, so muslimanski pridigarji zakonito vstopili v državo, vendar pa so v preiskavi po napadih oblasti ugotovile, da so mnogi prekoračili v vizumih dovoljeni čas zadrževanja v državi. Izrekli so jim globe in jih izgnali iz države.

Cerkev sv. Antona štirinajst dni po napadih. FOTO: Lakruwan Wanniarachchi/AFP
Cerkev sv. Antona štirinajst dni po napadih. FOTO: Lakruwan Wanniarachchi/AFP
»Glede na trenutne razmere v državi smo pregledali sistem vizumov in sprejeli odločitev o zaostritvi vizumskih omejitev za verske učitelje,« je dejal Abeywardena.

Podrobnosti o tem, katere narodnosti so izgnani tuji državljani, ni razkril. Policija pa je navedla podatke, da so med tujci, ki so prekoračili dovoljeni rok bivanja v Šrilanki, državljani Bangladeša, Indije, Maldivov in Pakistana.

Za to potezo se je vlada odločila zaradi bojazni, da bi tuji pridigarji lahko radikalizirali domačine in bi se lahko ponovili samomorilski bombni napadi, je dejal Aberywardena.

Šrilanška katoliška cerkev je zaradi grožnje novih bombnih napadov na najmanj dve cerkvi odpovedala za danes predvideno ponovno organizacijo javnih maš. FOTO: Danish Siddiqui/Reuters
Šrilanška katoliška cerkev je zaradi grožnje novih bombnih napadov na najmanj dve cerkvi odpovedala za danes predvideno ponovno organizacijo javnih maš. FOTO: Danish Siddiqui/Reuters

 

Na prostosti še vedno približno trideset osumljenih


Predsednik Maithripala Sirisena pa v soboto dejal, da je na prostosti še vedno me 25 in 30 osumljencev, vpletenih v velikonočne napade. Odgovorni naj bi že identificirali vse aktivne člane teroristične skupine, zdaj pa jih je potrebno najti in aretirati. Kot je še dejal, je skoraj gotovo, da za napadi stoji Islamska država (ISIS), navaja Sputnik.

Šrilanški predsednik je med drugim tudi obljubil, da bo zagotovil stabilnost v državi in izkoreninil terorizem še pred letošnjimi predsedniškimi volitvami, ki, kot trdi, ne morejo biti preložene.
 

Preberite še:

Komentarji: