Zaradi napovedanega dežja Notredamsko katedralo prekrivajo s ponjavo

Padavine, ki bi lahko še dodatno poškodovale cerkev, so napovedane že za drevi, v prihodnjih dneh pa bi se lahko še okrepile.
Fotografija: Notre Dame, ki je po mnenju mnogih simbol Pariza in Francije, je od leta 1991 pa je uvrščena tudi na Unescov seznam kulturne dediščine. FOTO: Benoit Tessier Reuters
Odpri galerijo
Notre Dame, ki je po mnenju mnogih simbol Pariza in Francije, je od leta 1991 pa je uvrščena tudi na Unescov seznam kulturne dediščine. FOTO: Benoit Tessier Reuters

Znamenito katedralo, ki jo je prejšnji teden deloma uničil požar, so danes začeli prekrivati s ponjavo, da bi jo zaščitili pred dežjem. Padavine, ki bi lahko še dodatno poškodovale cerkev, so napovedane že za drevi, v prihodnjih dneh pa bi se lahko še okrepile.

Tiskovni predstavnik katedrale Andre Finot je danes sporočil, da se je prekrivanje začelo, in pojasnil, da so začeli pri koru, nato pa bo sledila ladja. Pri prekrivanju sodelujejo številni alpinisti.



Odstranjevanje kipa iz Notredamske katedrale. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Odstranjevanje kipa iz Notredamske katedrale. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Po navedbah francoskih vremenoslovcev prve padavine pričakujejo že drevi, možnost padavin pa se bo še povečala v četrtek. Tedaj bi lahko neprestano deževalo, pričakujejo pa tudi veter.

Pri tem bi se lahko zrušil še preostali del strehe, potem ko sta bili v požaru uničeni dve tretjini strehe. Dež bi bil lahko nevaren tudi za obokan strop, ki bi se lahko zrušil. Poleg tega bi lahko voda zalila zgradbo, v kateri se je veliko vode nabralo že ob gašenju požara 15. aprila.

Ponjava je zgolj začasna rešitev, saj bodo nato postavili ogromen »dežnik«, ki bo trdnejši in bo zgradbo obvaroval pred vodo. Preden bodo postavili ta »dežnik« bodo morali porušiti gradbeni oder, ki so ga postavili za potrebe obnove cerkve, ki je potekala pred požarom. Dežnik bo nad cerkvijo stal, dokler bo trajala obnova.

Ponjava je zgolj začasna rešitev, saj bodo nato postavili ogromen »dežnik«, ki bo trdnejši in bo zgradbo obvaroval pred vodo. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Ponjava je zgolj začasna rešitev, saj bodo nato postavili ogromen »dežnik«, ki bo trdnejši in bo zgradbo obvaroval pred vodo. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP


Francoski predsednik Emmanuel Macron je pretekli teden napovedal, da želi, da bi jo obnovili v petih letih. A bo verjetno po navedbah arhitektov trajala precej dlje. Že same priprave na gradnjo bodo zelo dolge in kompleksne.
Vzroka požara še niso določili, a je najverjetneje šlo za nesrečo oziroma kratek stik.
 

Preberite še:

Komentarji: