Zaradi nasilja v Kataloniji je zdravstveno oskrbo potrebovalo 579 ljudi

Eden izmed policistov je v kritičnem stanju, štirji osebe delno oslepljene.

Objavljeno
20. oktober 2019 15.23
Posodobljeno
20. oktober 2019 18.22
Včeraj zvečer je bilo v Barceloni razmeroma mirno, z nekaj izjemami. Skupina mladih protestnikov je zanetila požar blizu sedeža policije v Barceloni, nato pa so jih policisti razgnali s solzivcem. FOTO: Juan Medina/Reuters
STA
STA
Zaradi nemirov, ki so ta teden v Kataloniji izbruhnili po obsodbi devetih katalonskih voditeljev zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev, je zdravstveno oskrbo potrebovalo 579 ljudi, je sporočila katalonska ministrica za zdravje Alba Verges, poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News. Štirje so oslepeli na eno oko.

Skupno so v bolnišnično oskrbo sprejeli 14 ljudi, ki so bili poškodovani med nočnimi protesti. Eden od teh je policist, ki je še vedno v kritičnem stanju.


 

»Želimo policijo 21. stoletja«


Stanje ženske, ki je bila v kritičnem stanju zaradi hude poškodbe možganov, se je izboljšalo, a je še vedno resno. Ministrica za zdravje je glede delno oslepljenih dejala, da je nemogoče dokazati, da se je to zgodilo zaradi gumijastih nabojev, ki so jih izstrelili policisti, a dodala, da je »jasno, kaj se v teh dneh dogaja«.

Prav tako je obsodila uporabo takšnih represivnih sredstev, saj da jih je katalonski parlament prepovedal. »Mislim, da jih ne bi smeli več uporabljati, želimo policijo 21. stoletja,« je še dodala.

image
FOTO: Rafael Marchante/Reuters

 

Sinoči zatišje


Včeraj zvečer je bilo v Barceloni razmeroma mirno, z nekaj izjemami. Skupina mladih protestnikov je zanetila požar blizu sedeža policije v Barceloni, nato pa so jih policisti razgnali s solzivcem.

Požare so zanetili tudi na trgu Plaza de Catalunya blizu priljubljene ulice Rambla, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Regionalna policija, ki je celo noč prečesavala mesto, je prek Twitterja sporočila prebivalcem, naj ne hodijo v središče mesta.