Tožilstvo je potrdilo smrt dekleta, zaradi neprimernih komentarjev so odstavili ministrico za izobraževanje

Na televiziji je izjavila, da so jo v mladosti naučili, naj ne vstopa v avtomobile tujcev. Če otrok tega ne naučijo starši, bi jih morali v šoli; premierka je njene komentarje označila za neprimerne in ministrico odstavila.

Objavljeno
03. avgust 2019 10.13
Posodobljeno
03. avgust 2019 13.38
Alexandra je bila ugrabljena pred dvema tednoma v kraju Caracal, ko se je nameravalo z avtoštopom vrniti domov v Dobrosloveni na jugu Romunije. FOTO: Reuters
STA
STA
Primer ugrabitve 15-letne Alexandre v Romuniji je močno pretresel, pa tudi razburil javnost. Po tem, ko je pred tednom dni na ulicah Bukarešte potekal protest, je kasneje zaradi primera odstopil romunski notranji minister. V petek pa je romunska premierka Viorica Dancila odstavila ministrico za izobraževanje Ecaterino Andronescu zaradi njenih neprimernih komentarjev po izginotju 15-letnega dekleta. Premierka je očitala ministrici, da je odgovornost za izginotje dekleta pripisala staršem, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Andronescujeva je na televiziji dejala, da so jo v mladosti naučili, naj ne vstopa v avtomobile tujcev. Če otrok tega ne naučijo starši, bi jih morali v šoli, je dodala.

Premierka je njene komentarje označila za skrajno neprimerne in odstavila ministrico, ki je bila na položaju osem mesecev.
Zaradi izginotja je že v začetku tedna po samo šestih dnevih na položaju odstopil notranji minister Nicolae Moga. S tem se je odzval na očitke policiji, da se ni pravočasno odzvala. Pred tem je odstavil načelnika policije.

Alexandra je bila ugrabljena pred dvema tednoma v kraju Caracal, ko se je nameravalo z avtoštopom vrniti domov v Dobrosloveni na jugu Romunije. Jutro po ugrabitvi je Alexandra uspela trikrat poklicati policijo na številko 112 in sporočiti, da so jo ugrabili. Pri tem je navedla informacije o tem, kje se nahaja, a policija njenega klica naj ne bi vzela resno.

image
Primer je razburil romunsko javnost. Na policijo letijo kritike, da se je prepozno odzvala, da bi dekle pomagala rešiti. Policija odgovarja, da je bilo težko izslediti kraj, od koder je klicala. FOTO: Daniel Mihailescu/AFP


Policija je v nedeljo pridržala 65-letnega Gheorgheja Dinco, ki je medtem po navedbah svojega odvetnika priznal, da je umoril 15-letno dekle in še eno 18-letnico, potem ko naj ne bi privolili v spolne odnose. 18-letnico so sicer pogrešali že od aprila.

Tožilstvo navedbam moškega sprva ni povsem verjelo, a je sedaj analiza DNK posmrtnih ostankov, ki so jih našli na njegovem posestvu, potrdila smrt 15-letnega dekleta. »Laboratorijske analize, ki smo jih opravili do sedaj, potrjujejo genetski profil ene osebe, Alexandre Macesanu,« so danes sporočili s tožilstva.

Policija je sicer med preiskavo doma 65-letnika našla človeške ostanke, a morajo še potrditi, ali gre za katero od deklet. Rezultate analize DNK naj bi predvidoma predstavili prihodnji teden.