Zaradi plezalca evakuirali obiskovalce z Eifflovega stolpa

Reševalci so poskušali moškega prepričati, da preneha z nevarnim podvigom.

Objavljeno
20. maj 2019 16.55
Posodobljeno
20. maj 2019 21.29
Moški, ki nezavarovano pleza po Eifflovem stolpu. FOTO: Francois Guillot/AFP
STA
STA
V Parizu so danes z Eifflovega stolpa evakuirali obiskovalce, potem ko so na njem opazili moškega, ki se je vzpenjal po konstrukciji, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil upravitelj te znamenitosti. V stolp je moški vstopil običajno, nato pa je začel plezati, ko je dosegel drugo nadstropje, piše Reuters. Moški naj bi nato vzpon nadaljeval po delu stolpa, imenovanem  železna gospa (Iron Lady).

Reševalci so poskušali moškega prepričati, da preneha z nevarnim podvigom. Na televizijskih posnetkih je bilo videti gasilca in nekega drugega reševalca, ki sta na 324 metrih železne konstrukcije, le malo pred najvišjo razgledno ploščadjo, prepričevala neznanega moškega, da preneha plezati. Prisoten je bil tudi pogajalec, piše Reuters.

Policija je sicer povedala, da motivi moškega, niso znani, je pa francoska televizija BFM poročala, da naj bi moški grozil, da bo naredil samomor.

»Opazili smo plezalca. To je običajen postopek. Ustaviti moramo tistega, ki pleza, zato evakuiramo obiskovalce s stolpa,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovani predstavnik oblasti. Dodal je, da so na kraj dogajanja že prišli policisti in gasilci.Evakuirali so tudi ljudi s prostora okoli Eifflovega stolpa.image
Eifflov stolp letos praznuje 130 let. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Znamenitosti tokrat niso prvič evakuirali zaradi plezalca. Podobno se je po navedbah AFP zgodilo oktobra 2017, ko so morali ljudje zapustiti Eifflov stolp zaradi moškega, ki je grozil s samomorom.


Eifflov stolp, ki letos praznuje 130 let, je po navedbah AFP najbolj obiskana plačljiva turistična znamenitost na svetu. Na leto ga obišče okoli sedem milijonov ljudi.