Tajfun Kammuri dosegel kopno

Kammuri je jugovzhod največjega filipinskega otoka dosegel v večernih urah, s sabo je prinesel obilne padavine in močan veter s sunki do 215 kilometrov na uro. 

Objavljeno
02. december 2019 17.44
Posodobljeno
02. december 2019 20.20
V pričakovanju tajfuna Kammuri so z domov evakuirali že več deset tisoč ljudi. FOTO: Gladys Vidal/Afp
P. V., STA
P. V., STA
Zaradi silovitega tajfuna Kammuri, ki je Filipine dosegel v ponedeljek zvečer po lokalnem času, je svoje domove zapustilo več deset tisoč ljudi. Številne šole so zaprte, iz varnostnih razlogov so oblasti za torek celo odredile zaprtje mednarodnega letališča v Manili. 

Kammuri je jugovzhod največjega filipinskega otoka Luzon dosegel v večernih urah, s sabo je prinesel obilne padavine in močan veter s sunki do 215 kilometrov na uro. image
Prebivalci se pripravljajo na divjanje narave. FOTO: Razvale Sayat/Afp


​V pričakovanju poplav in plazov je moralo svoje domove po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zapustiti okrog 200.000 ljudi. Z vzhodnega dela Filipinov so sicer že v jutranjih urah poročali o obilnem deževju in močnem vetru.

​​Ena oseba je po navedbah policije zaradi elektrošoka celo umrla. V več pristaniščih je obstalo več kot 4000 ljudi, saj trajekti zaradi nevihtnega morja ne vozijo. ​Prav tako Filipini trenutno gostijo tudi tisoče športnikov, ki tam sodelujejo na regionalnih Igrah jugovzhodne Azije.

image
Tajfun naj bi s sabo prinesel obilne padavine in močan veter s sunki do 165 kilometrov na uro. FOTO: Alren Beronio/Afp


Filipine letno prizadene okrog 20 tajfunov in neviht, ki pogosto terjajo številne žrtve. Najhujši doslej je bil tajfun Haiyan, ki je leta 2013 vzel več kot 6000 življenj, približno štirje milijoni ljudi so izgubili svoje domove.