Zaradi sanjačev še ena klofuta vrhovnega sodišča Trumpu

Večina vrhovnih sodnikov ne soglaša z načinom odpravljanja zaščite za skoraj 700 tisoč mladih ilegalnih priseljencev.
Fotografija: Slavje pred ameriškim vrhovnim sodiščem po sprejemu odločitve o »sanjačih.« FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
Slavje pred ameriškim vrhovnim sodiščem po sprejemu odločitve o »sanjačih.« FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

New York – Vrhovno sodišče ZDA je ta teden že drugič presenetilo republikanskega predsednika Donalda Trumpa, po odločitvi za prepoved diskriminacije oseb LGBT+ na delovnih mestih so zdaj zavrnili še takojšnje končanje zakonske zaščite za skoraj 700 tisoč tisoč mladih ilegalnih priseljencev.



Tako imenovane sanjače (dreamers), ki so v državo skupaj s svojimi starši prispeli ilegalno, je zavaroval demokratski predsednik Barack Obama, Trump pa se je v nasprotovanju vsakršnemu ilegalnemu priseljevanju obrnil tudi proti osem let staremu zakonu o preložitvi postopka za otroške prihode (DACA).

Kljub temu, da ga je Obama sprejel brez soglasja kongresa, pa ta po prepričanju petih vrhovnih sodnikov, med njimi tudi predsednika Johna Robertsa, ni avtomatično nezakonit. Poudarili so, da niso razsojali o vsebini zakonodaje, zavrnili pa so predlagani način za njeno končanje, saj po njihovem ne upošteva težkega položaja sanjačev. Urad za domovinsko varnost lahko ponovno poskuša.



Trije konservativni sodniki Clarence Thomas, Samuel Alito in Neil Gorsuch so v nasprotnem mnenju poudarili nezakonitost zakonodaje že vse od sprejetja,  po njihovem prepričanju takšne odločitve sodijo v kongres in ne na sodišča. »Imate občutek, da me vrhovno sodišče ne mara?« je kmalu po odločitvi tvitnil Trump. »Grozne in politično nabite odločitve« so po njegovem prepričanju klofuta v obraz ponosnih republikancev in konservativcev. »Potrebujemo še več sodnikov vrhovnega sodišča, da ne bomo izgubili drugega amandmaja in vsega drugega!«

Komentarji: