Zaradi stavke v Italiji že posledice v dobavi

V Italiji se nadaljuje v ponedeljek začeta petdnevna stavka avtoprevoznikov, zaradi katere po vsej državi prihaja do motenj v prometu. Stavka že ima posledice tudi v dobavi.

Objavljeno
11. december 2007 19.56
Zaradi stavke avtoprevoznikov dolge kolone
Rim/Milano - V Italiji se danes nadaljuje v ponedeljek začeta petdnevna stavka avtoprevoznikov, zaradi katere po vsej državi prihaja do motenj v prometu, zlasti na cestah in avtocestah na območju Rima, Milana in drugih večjih mest. Poleg tega pa stavka že ima posledice tudi v dobavi, saj prihaja do pomanjkanja goriva na bencinskih črpalkah in živilskih izdelkov v trgovinah.

Avtoprevozniki, ki protestirajo zaradi visokih cen goriva in neurejenih razmer v panogi, ovirajo promet s cestnimi blokadami in počasno vožnjo v kolonah, kar povzroča dolge kolone in upočasnitve prometa.

Predstavniki sedmih sindikatov avtoprevoznikov, ki so organizirali stavko, so se sicer danes sestali z italijanskim prometnim ministrom Alessandrom Bianchijem, vendar pa pogajanja niso prinesla napredka.

Avtoprevozniki med drugim na mejnih prehodih ovirajo dostop v državo tujim tovornjakom. Poleg motenj v prometu pa stavka, kot omenjeno, povzroča tudi motnje v dobavi, zlasti bencina in živil, še posebej svežega mesa, mleka, sadja in zelenjave.

Po opozorilih italijanske kmetijske organizacije Coldiretti bodo kmetje utrpeli na milijone evrov škode, če bodo tone hitro pokvarljivega blaga ostale v skladiščih. Ogrožena je tudi distribucija krme za živali.

Združenja bencinskih črpalk so sporočila, da je zaradi motenj v dobavi brez goriva brez posla že okrog 60 odstotkov bencinskih črpalk, ostale pa naj bi jim kmalu sledile, saj se pred njimi nabirajo dolge vrste vozil.

Čeprav je bila stavka napovedana, pa so pristojni italijanski organi, ki nadzirajo stavke, sporočili, da je zaustavljanje prometa in dobav osnovnih dobrin nezakonito, ter pozvali prometno ministrstvo, da voznikom odredi, da se vrnejo na delo.

Zaradi stavke avtoprevoznikov prekinitev dela v Fiatu

Pet italijanskih tovarn avtomobilskega proizvajalca Fiat Auto je danes ustavilo proizvodnjo zaradi stavke italijanskih avtoprevoznikov. Tovarne zaradi potekajoče petdnevne stavke namreč niso prejele potrebnih delov za proizvodnjo, so danes sporočili iz Fiata.

Proizvodnjo so ustavili v petih tovarnah Fiata in v tovarni Sevel, ki jo ima Fiat skupaj s Peugeotom. Italijanski avtomobilski koncern je bil tako primoran domov poslati skupno 22.000 delavcev, to število pa se bo v prihodnjih dneh verjetno še povečevalo.