Zaščita evropskega načina življenja. Kaj je to?

Bo Ursula von der Leyen popustila in spremenila ime resorja, ki je tarča kritik, tudi v evropskem parlamentu, ker da spominja na retoriko nacionalistov in populistov?
Fotografija: Nova organizacijska struktura, za kakršno se je odločila von der Leynova, naj bi zagotavljala večjo učinkovitost.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nova organizacijska struktura, za kakršno se je odločila von der Leynova, naj bi zagotavljala večjo učinkovitost. FOTO: Reuters

Bruselj – Nova komisarska ekipa se danes že prvič sestala s predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen. Tudi jutri bodo na neznani lokaciji nadaljevali pogovore o prednostnih nalogah in metodah dela za dosego ciljev.

Nemška krščanska demokratka von der Leynova je postavila ambiciozno agendo in strukturo svoje ekipe. V ozadju je želja po bolj samozavestni, močnejši EU, ki se bo na svetovnem odru lahko kosala z Donaldom Trumpom, zagovarjala mednarodni red, se spoprijemala s kitajskim izzivom.

Ekipa, ki naj bi narekovala tempo na stari celini, se ne bo ukvarjala le s posledicami brexita, nevarnostjo trgovinske vojne in evropskim zaostajanjem v digitalni industriji, ampak tudi s preprečevanjem notranjega razdora, ki je Unijo zaznamoval v zadnjih letih.

Razrez komisarskih funkcij načeloma velja za uravnoteženega – po spolu, geografiji, političnih skupinah. Pričakovati je, da bo von der Leynova s svojim slogom, komuniciranjem in večjim optimizmom zagotavljala nov veter v bruseljski evropski četrti okoli palače Berlaymont, kjer bo imela sedež.

Velike ambicije – tako kot je veljalo vedno doslej – bodo v primežu interesov držav članic, ki imajo še vedno v rokah vajeti odločanja v EU. Predvsem inovacija organizacijske strukture, za kakršno se je odločila von der Leynova, naj bi zagotavljala, da bodo v evropski komisiji bolj učinkoviti.


Generali brez vojske


Trojica izvršnih podpredsednikov bo odgovorna za doseganje glavnih ciljev na področjih zelene preobrazbe, digitalnega razvoja in gospodarstva. Kaj pomeni, da bo »digitalna« izvršna podpredsednica Margrethe Vestager ostala komisarka za konkurenco – že tako eden najmočnejših položajev v Berlaymontu –, se bo še pokazalo v praksi.

Odločitev, da bo izvršni podpredsednik za gospodarske teme, latvijski zagovornik varčevalno-reformne politoke Valdis Dombrovskis, glede gospodarskih tem v tandemu z italijanskim komisarjem Paolom Gentilonijem, je inovacija sama po sebi.

Tretji izvršni predsednik Frans Timmermans se bo ukvarjal z Green Dealom in ne bo več imel pod drobnogledom spoštovanja načel pravne države. To je bilo zaupano belgijskemu komisarju za pravosodje Didieru Reyndersu in »običajni« podpredsednici – pet članov komisije ima tak status –, Čehinji Věri Jourovi, ki bo pristojna za vrednote.

Tako da na Madžarskem in Poljskem ne bodo več mogli očitati Bruslju, da so za spoštovanje glavnih načel pristojni le arogantni predstavniki starih članic. Glede na organigram so običajni podpredsedniki še videti »generali brez vojske«, saj pod sabo nimajo veliko uradniškega aparata.


Podleganje populistom?


Glede področja za enega od njih, Grka Margaritisa Schinasa, so se sprožile žgoče razprave glede poimenovanja - zaščita evropskega načina življenja. Schinas se bo med drugim ukvarjal z migracijami in zunanjo mejo.

Poimenovanje funkcije je bilo tarča kritik, ker da se z njim podlega retoriki populistom in nacionalistom, ki želijo strogo ločevanje med identitetami. Posebno kritični so v evropskem parlamentu, iz katerega prihajajo glansi pozivi k spremembi imena



Po pojasnilih iz štaba von der Leynove je že v njenih julijskih političnih smernicah pod evropskim načinom življenja mišljena – enakopravnost in raznolikost.


Francija in evropska obramba


Pri izbiri področja za izkušeno francosko liberalno političarko Sylvie Goulard je še posebno očitno spoštovanje želja Pariza. Pristojna ne bo le za notranji trg, ampak tudi za vesolje in obrambno industrijo. V okviru prizadevanj za »evropsko obrambo« so tradicionalni prepoznavni francoski industrijski interesi.

Goulardova se sicer še ni znebila očitkov – v Franciji je bila zaslišana na dan predstavitve razreza resorjev –, da je kot evropska poslanka fiktivno zaposlila asistenta. Vprašanje se bo gotovo še postavljalo pred zaslišanjem komisarjev v evropskem parlamentu.

Čeprav velja domneva nedolžnosti, položaj ni lahek niti za Poljaka Janusza Wojciechowskega (kmetijstvo), ki ga preiskuje evropski urad za boj proti goljufijam v zvezi s porabo denarja za potne stroške, ko je bil evropski poslanec.

Romunka Rovana Plumb (transport) se mora doma spopadati z očitki o korupciji. Madžar László Trócsányi (širitev) bi glede na svoje delo v Budimpešti, kjer je bil pravosodni minister, že tako lahko pričakoval kopico neprijetnih vprašanj. Litovec Virginijus Sinkevičius (okolje in oceani) pa se bo moral izkazati kljub svoji mladosti – star je le 28 let.

Preberite še:

Komentarji: