Zasežena pekinška stolpnica v obliki zmaja na Alibabi šla za med

Koliko stane neposlušnost kitajski komunistični oblasti? Kitajski milijarder Gou Wengui je pred leti zgradil stolpnico v obliki olimpijske bakle in je lahko le opazoval, kako so jo na dražbi prodali za 659 milijonov evrov.
Fotografija: FOTO: Greg Baker/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Greg Baker/AFP

Slovita pekinška stolpnica Pangu Plaza, ki so jo posojilodajalci zaplenili iz države pobeglemu kitajskemu milijarderju, je na spletni dražbi dosegla ceno 5,18 milijarde juanov (659 milijonov evrov), poročajo britanski mediji.  Nepremičninski poznavalci vrednost te 40-nadstropne stolpnice v neposredni bližini pekinških olimpijskih tekmovališč ocenjujejo na 900 milijonov evrov, stavba je bila naprodaj le 24 ur, ko je dobila novega lastnika na spletni dražbi na kitajskem spletnem velikanu Alibaba.

Po podatkih s spletne dražbe je novi lastnik postala pekinška nepremičninska družba YuCheng Zhiye. Čeprav je dražbo v živo spremljalo več kot 145.000 spletnih radovednežev, sta prispeli le dve ponudbi, zmagala pa je ponudba, ki je za pet milijonov juanov presegla izhodiščno ceno. 

FOTO: Greg Baker/AFP
FOTO: Greg Baker/AFP


Stolpnica, ki skupaj s še štirimi nižjimi stolpiči tvori enoten stavbni kompleks, od daleč spominja na zmaja. Pred olimpijskimi igrami leta 2008 jo je v neposredni bližini olimpijskega stadiona zgradil kitajski milijarder Gou Wengui. Danes 50-letni Wengui, ki je bil na vrhuncu svoje poslovne uspešnosti 73. najbogatejši Kitajec, se je kasneje sprl z vplivnimi člani kitajske komunistične partije in je leta 2014 pobegnil v Združene države Amerike pred obtožbami za korupcijo, ugrabitev, pranje denarja in goljufije.

Politični disident in aktivist zdaj iz New Yorka redno glasno kritizira kitajski komunistični režim in predsednika Xi Jinpinga. V svojem zadnjem spletnem oglašanju je Wengui zatrdil, da je Pangu Plaza na spletni dražbi dosegla komaj desetino ocenjene vrednosti. Preostale štiri stavbe, v katerih so pretežno poslovni prostori in luksuzni hotel s sedmimi zvezdicami, niso bile vključene v dražbo.

FOTO: Greg Baker/AFP
FOTO: Greg Baker/AFP

Komentarji: