ZDA grozijo z novimi sankcijami proti varnostnim silam Madura

»Vse deležnike v obrambnem in varnostnem sektorju pozivamo, naj zaščitijo in branijo pravice vseh Venezuelcev,« je sporočil State Department.

Objavljeno
11. maj 2019 10.15
Posodobljeno
11. maj 2019 10.19
Sankcije zadevajo obrambni in varnostni sektor, ker Maduro s svojim režimom zaostruje zatiranje zagovornikov demokracije v Venezueli. FOTO: Reuters
STA
STA
Ameriška vlada je v petek naznanila možnost novih sankcij proti vladi predsednika Venezuele Nicolasa Madura, ki je sicer ZDA več ne priznavajo. Sankcije zadevajo obrambni in varnostni sektor, ker Maduro s svojim režimom zaostruje zatiranje zagovornikov demokracije v Venezueli, so pojasnili v Washingtonu.

Sankcije proti zaposlenim v obrambnem in varnostnem sektorju ZDA še niso uvedle. Sedaj so zaenkrat določile, da jih lahko uvedejo.

ZDA namreč še vedno upajo, da bodo varnostne sile Venezuele prestopile k opozicijskemu voditelju Juanu Guaidoju, ki se je razglasil za začasnega predsednika države.

image
ZDA še vedno upajo, da bodo varnostne sile Venezuele prestopile k opozicijskemu voditelju Juanu Guaidoju, ki se je razglasil za začasnega predsednika države. FOTO: Ander Gillenea/AFP


»Vse deležnike v obrambnem in varnostnem sektorju pozivamo, naj zaščitijo in branijo pravice vseh Venezuelcev,« je sporočil State Department.

Ob tej najavi morebitnih sankcij je vlada ZDA uvedla tudi sankcije proti podjetjema Monsoon Navigation in Serenity Maritime, ki delujeta v naftnem sektorju. State Department je ob tem še obvestil, da Rusija in Kuba pomagata despotskemu režimu v Venezueli; Kuba z obveščevalnimi informacijami in fizično varnostjo za zatiranje ljudi, Rusija pa ima v Venezueli vojaško osebje in obrambna podjetja.