ZDA izraelskih naselbin na Zahodnem bregu nimajo več za nezakonite

ZDA so spremenile politiko do izraelskih naselbin na Zahodnem bregu.

Objavljeno
18. november 2019 22.27
Posodobljeno
18. november 2019 22.36
Ameriška politika je doslej, vsaj v teoriji, temeljila na pravnem mnenju, ki ga je State Department objavil leta 1978, da so izraelske naselbine na palestinskih ozemljih v nasprotju z mednarodnim pravom. FOTO: Ammar Awad/Reuters
STA
STA
ZDA so spremenile politiko do izraelskih naselbin na Zahodnem bregu. Ne mislijo več, da so naselbine v nasprotju z mednarodnim pravom, je sporočil ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Združeni narodi in večina mednarodne skupnosti imajo tovrstno zasedbo palestinskih ozemelj za nezakonito, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Po podrobni preučitvi vseh argumentov pravne razprave smo ugotovili, da vzpostavitev izraelskih civilnih naselbin na Zahodnem bregu sama po sebi ni v nasprotju z mednarodnim pravom,« je dejal Pompeo na novinarski konferenci.

Izraelske naselbine so skupnosti, ki jih je Izrael vzpostavil na palestinskih ozemljih na Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu, ki jih je zasedel med vojno leta 1967.

V okoli 140 tamkajšnjih naselbinah živi okoli 600.000 Judov. Palestinci že dolgo pozivajo k njihovi odpravi, saj menijo, da prisotnost naselbin na njihovem ozemlju skoraj onemogoča vzpostavitev neodvisne palestinske države, navaja britanski BBC na svoji spletni strani.

Pompeo pa meni, da s tem povečujejo verjetnost za mir. Dodal je, da imajo podlago za stališče v "dejstvih na terenu" in da dajejo Izraelcem in Palestincem priložnost, da se usedejo za mizo in najdejo politično rešitev za ta problem, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image
ZDA ne mislijo več, da so naselbine v nasprotju z mednarodnim pravom, je sporočil ameriški državni sekretar Mike Pompeo. FOTO: Yara Nardi/Reuters


Prejšnja politika, ki jo je uveljavila administracija predsednika Baracka Obame, ni prispevala k napredku mirovnega procesa, je dejal. Dodal je še, da s tem ne prejudicirajo tega, kakšen status bi moral imeti Zahodni breg v kateremkoli mirovnem dogovoru, ki bi ga dosegli.

Ameriška politika je doslej, vsaj v teoriji, temeljila na pravnem mnenju, ki ga je State Department objavil leta 1978, da so izraelske naselbine na palestinskih ozemljih v nasprotju z mednarodnim pravom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Četrta ženevska konvencija namreč izrecno prepoveduje preseljevanje civilistov na zasedena ozemlja.

ZDA so sicer praviloma v Varnostnem svetu ZN dajale veto na ukrepe proti Izraelu, a je Obama v zadnjih tednih na položaju omogočil sprejem resolucije 2334, v kateri so izraelske naselbine opredelili kot očitno kršitev mednarodnega prava.

Odločitev administracije predsednika Donalda Trumpa je mogoče videti kot pomoč izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju, ki se je zavzel za priključitev dela izraelskih naselbin na Zahodnem bregu. Netanjahu se bori za obstanek na položaju, potem ko mu ni uspelo sestaviti koalicijske vlade, navaja AFP.

Pompeo je to že zanikal, češ da odločitev ni povezana z notranjo politiko kjerkoli, v Izraelu ali drugje. Netanjahu je odločitev ZDA že pozdravil z oceno, da so s tem popravile zgodovinsko krivico. Tudi druge države je pozval, naj storijo enako. Palestinske oblasti pa so odločitev ZDA obsodile kot povsem v nasprotju z mednarodnim pravom.

Trumpova administracija je v nasprotju s stališčem mednarodne skupnosti in dosedanjo politiko ZDA že sprejela vrsto odločitev. Med drugim je enostransko priznala Jeruzalem kot prestolnico Izraela in priključitev sirske Golanske planote judovski državi.