ZDA potrdile smrt Kasim Al Rimija

Na čelu teroristične mreže Al Kaide na Arabskem polotoku je bil od leta 2015.
Fotografija: ZDA so ubile voditelja jemenskega krila teroristične mreže Al Kaida Kasima al Rimija. FOTO: AFP
Odpri galerijo
ZDA so ubile voditelja jemenskega krila teroristične mreže Al Kaida Kasima al Rimija. FOTO: AFP

ZDA so v operaciji, ki jo je ukazal ameriški predsednik Donald Trump, v Jemnu ubile vodjo Al Kaide na Arabskem polotoku (AQAP), so potrdili v Beli hiši.

Kasim Al Rimi je bil na čelu teroristične mreže Al Kaide na Arabskem polotoku od leta 2015 in ga povezujejo s številnimi napadi v prvem desetletju tega tisočletja, vključno z napadom na ameriško veleposlaništvo v Jemnu, poroča BBC. Po navedbah ZDA je vodenje džihadistov prevzel po tem, ko so njegovega predhodnika prav tako ubili v napadu z brezpilotnim letalom.

Predsednik ZDA Donald Trump je potrdil, da so ubili voditelja jemenskega krila teroristične mreže. FOTO: Nicholas Kamm/AFP
Predsednik ZDA Donald Trump je potrdil, da so ubili voditelja jemenskega krila teroristične mreže. FOTO: Nicholas Kamm/AFP


Jemen že od leta 2009 velja za osrednje oporišče Al Kaide na Arabskem polotoku (AQAP), njihov cilj pa je zrušitev vlad, ki jih podpira ZDA ter odprava vpliva zahoda v tej regiji. 

Kdaj točno se je zgodil napad, ZDA niso sporočile. Že konec januarja je ameriški časnik The New York Times poročal, da naj bi bil Kasim al Rimi domnevno ubit v zračnem napadu, a takrat uradne potrditve ni bilo.

V odgovor na to je Al Kaida na Arabskem polotoku 2. februarja izdala Rimijevo zvočno sporočilo, v katerem je prevzela odgovornost za decembrsko streljanje v oporišču ameriških mornariških zračnih sil Pensacola na zahodu Floride.

Komentarji: