ZDA s solzivcem nad migrante na meji z Mehiko

ZDA so mejni prehod pri Tijuani po incidentu začasno zaprle. Trump grozi s trajnim zaprtjem.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Mednarodni mejni prehod med ZDA in Mehiko San Ysidro v San Diegu so včeraj zvečer za več ur zaprli, potem ko je skupini okoli 500 priseljencev na mehiški strani uspelo obiti policijsko blokado in priti na mejno območje, poroča CNN. Ameriški mejni uradniki so pri tem uporabili tudi solzivec.

Po uporabi solzivca so se migranti v kriku pognali v beg, med njimi so bile tudi družine z majhnimi otroki.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Incident prihaja v luči povečane napetosti, ki so jo povzročili srednjeameriški migranti, ko so pred nekaj tedni hoteli vstopiti v ZDA.

Kot je tvitnil ameriški predsednik Donald Trump, dostop migrantom na južni meji ne bo dovoljen, dokler njihove prošnje ne bodo posamično odobrene na sodišču. »Vstop bo dovoljen le tistim, ki bodo imeli dovoljenje za to. Če bo treba, bomo zaprli našo južno mejo.« Kasneje se je Trump še enkrat odzval na dogodke na obmejnem območju. »Mehika bi morala svoje migrante, med katerimi so tudi hladnokrvni kriminalci, pospremiti nazaj v svojo državo, pa naj to naredi z letali, avtobusi ali kakorkoli drugače. Ne bodo prišli v ZDA. Mejo bomo trajno zaprli, če bo to potrebno. Kongres, financiraj zid (na meji z Mehiko),« je zapisal.






V Tijuani je trenutno okoli pet tisoč migrantov iz Srednje Amerike, ki si želijo zaprositi za azil. Zaradi pomanjkanja hrane in potrebščin je župan Tijuane Juan Manuel Gastelum za mesto z 1,6 milijona prebivalci razglasil humanitarno krizo.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Komentarji: