ZDA se umikajo iz Sirije

Po besedah prvega moža ZDA so ameriške oborožene sile porazile skrajno skupino Islamska država.
Fotografija: Po poročanju televizije CNN se Združene države Amerike pripravljajo na hiter in popoln umik iz Sirije. FOTO: Delil Souleiman/Afp
Odpri galerijo
Po poročanju televizije CNN se Združene države Amerike pripravljajo na hiter in popoln umik iz Sirije. FOTO: Delil Souleiman/Afp

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi se ameriške oborožene sile v celoti umaknile iz Sirije. 

Pred tem je prvi mož ZDA na svojem tviterju objavil, da so ameriške sile v Siriji porazile skrajno skupino Islamska država (IS). To naj bi bil po besedah Trumpa edini razlog, da so bile ameriške oborožene sile za časa njegovega predsedovanja na tem območju. 





Pentagon se na novico doslej še ni odzval, po besedah neimenovanega uradnika iz Bele hiše, pa naj bi odločitev o umiku potrdili že v torek. »Za zdaj nadaljujemo z delom ter pomočjo našim partnerjem v omenjeni regiji,« je za medije pojasnil predstavnik Pentagona Colonel Rob Manning. Kljub temu pa so v Beli hiši že potrdili začetek umika ameriške vojske. Predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je ob tem dejala, da gre za prehod v novo fazo boja proti islamskim skrajnežem.

»Celovit umik, vse pomeni vse,« je za AFP na vprašanje v kolikšni meri se ameriške sile umikajo iz Sirije odgovoril Trumpov uradnik. Časovni okvir umika trenutno še ni znan, po besedah uradnika pa naj bi ga izvedli »kar se da hitro.« Trenutno je na tem območju okoli 2000 pripadnikov ameriške vojske. Po poročanju časnika Wall Street Journal je večinski del ameriške vojske v severovzhodnem delu države, manjši del pa je tudi v neposredni bližini državne meje z Jordanijo in Irakom. 

Ameriška baza, ki se nahaja med mestom Aleppe in Manbij. FOTO: Delil Souleiman/Afp
Ameriška baza, ki se nahaja med mestom Aleppe in Manbij. FOTO: Delil Souleiman/Afp


»Nihče ni prepričan, da bodo pripadniki skrajne skupine Islamska država povsem izginili. Nismo tako naivni,« je pred par dnevi povedal Brett McGurk, Trumpov posebni odposlanec globalne koalicije, ki si je prizadevala poraziti Islamsko državo. »Zaradi tega želimo ostati na tem območju ter se tako prepričati, da bo stabilnost v regiji zagotovljena,« je še dodal. Predsednik ZDA je sicer že marca napovedal, da bo ameriška vojska »kmalu« zapustila vojno območje.

Preberite še:

Komentarji: