ZDA so uvedle popolno prepoved poslovanja z Venezuelo

Udeleženci mednarodne konference o krizi v Venezueli so poudarili, da je treba v tej državi nujno najti rešitev in organizirati predčasne predsedniške volitve.

Objavljeno
07. avgust 2019 07.30
Posodobljeno
07. avgust 2019 08.37
ZDA so doslej proti vladi Nicolasa Madura državnim podjetjem in posameznikom uvedle že več sankcij, tokratni ukrep pa je obsežen. FOTO: Federico Parra/AFP
STA
STA
Trumpova administracija je zaostrila sankcije proti­ ­venezuelski vladi pod vodstvom Nicolása Madura, med drugim s tem, da je zamrznila njeno premoženje v ZDA ter podjetjem, posameznikom in drugim državam prepovedala poslovanje z njo. Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je potrdil, da bo Washington uporabil vse vzvode, ki jih ima na voljo, da bo pospešil padec Ma­durovega režima.

ZDA so doslej proti vladi Nicolasa Madura državnim podjetjem in posameznikom uvedle že več sankcij, tokratni ukrep pa je obsežen in dovoljuje izjeme za humanitarno pomoč prebivalcem obubožane države in ne zajema celotnega zasebnega sektorja Venezuele, razen podjetij in posameznikov, povezanih z režimom. Pred tem ukrepom so ZDA uvedle sankcije proti več kot stotim posameznikom in podjetjem, povezanim z Madurom.

image
Konference se je udeležil tudi svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton, ki je pozval Rusijo in Kitajsko, naj umakneta podporo Maduru. FOTO: AFP
Na mednarodni konferenci pozvali k predčasnim volitvam
V torek je v perujski prestolnici Lima potekala mednarodna konferenca o krizi v Venezueli. Udeleženci so poudarili, da je treba v tej državi nujno najti rešitev in organizirati predčasne predsedniške volitve. Opozorili so, da vztrajna kriza pušča resen pečat na regiji, predvsem zaradi številnih migrantov, ki bežijo v sosednje države. Mednarodna kontaktna skupina o Venezueli (ICG), v kateri so med drugim evropske in latinskoameriške države, je opozorila, da »hitro slabšanje krize resno vpliva na regijo, predvsem zaradi množičnih tokov migrantov v sosednje države«.

Pozvali so k politični tranziciji, ki bi »venezuelskemu ljudstvu vrnila glas skozi svobodne in verodostojne predsedniške volitve«. Perujski zunanji minister je mednarodno skupnost pozval k okrepitvi humanitarne pomoči za Venezuelce in podpore državam, ki sprejemajo venezuelske migrante.


Tako obsežne sankcije so ZDA na zahodni polobli nazadnje uvedle proti sandinistom v Nikaragvi in režimu Manuela Noriege v Panami v 80. letih prejšnjega stoletja. Venezuela je tako zdaj glede sankcij ZDA na ravni Kube, Irana, Severne Koreje in Sirije.

V ZDA je zdaj zamrznjeno vse premoženje Madurove vlade, ameriškim podjetjem in posameznikom je prepovedano poslovati z režimom in posamezniki iz režima, ZDA pa lahko lahko doma zamrznejo premoženje tujih podjetij in posameznikov, ki poslujejo z Madurom.

image
Grafit »Trump, sprosti Venezuelo«. FOTO: Federico Parra/AFP


Za zdaj ni jasno, kako bo to vplivalo na ameriško naftno podjetje Chevron, ki je julija dobilo 'odpustek' za nadaljevanje sodelovanja z venezuelsko naftno družbo Petroleos de Venezuela SA (PDVSA). Chevron s podjetjem, za katero so že prej veljale ameriške sankcije, sodeluje pri raziskavah in vrtanju nafte. Venezuela je imela v ZDA do začetka letošnjega leta največje premoženje v tujini – naftno družbo Citgo, ki je bila hčerinska družba PDVSA.

ZDA Madura ne priznavajo več kot predsednika Venezuele in hčerinska družba si je v sodelovanju z nacionalno skupščino Venezuele, ki jo obvladuje opozicija pod vodstvom Juana Guaidója, izvolila novo vodstvo ter se s tem tako rekoč ločila od PDVSA. Guaidója ZDA skupaj z več kot 50 državami sveta priznavajo kot začasnega predsednika Venezuele. Guaidó je že izjavil, da bo zadnji ukrep ZDA zaščitil premoženje Citgo pred Madurovim režimom.

Ministrstvo za zunanje zadeve Venezuele je v odzivu na sankcije obtožilo ZDA gospodarskega terorizma. »Gre za novo resno agresijo vlade predsednika Donalda Trumpa proti venezuelskemu ljudstvu s samovoljnim gospodarskim terorizmom,« je sporočilo ministrstvo Madurove vlade.