ZDA vložile obtožnico proti Huaweiu zaradi kršenja sankcij in kraje tehnologije

Obtožnica bo vplivala na že tako napete odnose med Kitajsko in ZDA.
Fotografija: Huawei FOTO: Kacper Pempel Reuters
Odpri galerijo
Huawei FOTO: Kacper Pempel Reuters

Ameriško pravosodno ministrstvo je vložilo kazensko obtožnico proti kitajskemu tehnološkemu velikanu Huaweiu in njegovi finančni direktorici Meng Wanzhou. Obtožnica ju med drugim bremeni bančnih prevar, kršenja sankcij proti Iranu in kraje tehnologij. Obtožnica bo zagotovo vplivala na že tako napete odnose med Kitajsko in ZDA, pa tudi na Huaweievo osvajanje sveta.

Tako Mengova kot podjetje obtožbe zanikata. »Pri Huaweiju smo zelo razočarani nad vloženo obtožnico ZDA proti našemu podjetju. Po aretaciji naše zaposlene Meng Wanzhou smo poskušali vzpostaviti dialog z ameriškim pravosodnim ministrstvom ter tamkajšnjimi preiskovalnimi organi, vendar pa je bila naša prošnja zavrnjena brez kakršnegakoli pojasnila. Obtožbe, ki nas bremenijo kraje poslovnih skrivnosti, so bile že predmet civilne tožbe, v kateri je ameriška porota zaključila, da ni bila storjena nikakršna poslovna škoda, niti ni prišlo do kakršnegakoli zlonamernega postopanja. Pri Huaweiju izrecno zavračamo obtožbe, da smo mi, naše podružnice ali naši partnerji na kakršenkoli način kršili ameriško zakonodajo, kot nas bremeni obtožnica. Prav tako nismo seznanjeni z nikakršnim nepravilnim ravnanjem Meng Wanzhou in verjamemo, da bodo ameriška sodišča prišla do enakega zaključka,« so zapisali v sporočilu za javnost. 

Mengovo, ki je tudi hči ustanovitelja podjetja Ren Zhengfeija, so na podlagi ameriškega pripornega naloga konec lanskega leta aretirali v Kanadi. V Pekingu so dejali, da je obtožnica nepravična in nemoralna.

»Zdaj napovedujemo kazensko obtožnico proti telekomunikacijskemu velikanu in njegovim zaposlenim za skoraj 24 kaznivih dejanj. Kitajska se mora zavedati, da morajo tudi njeni državljani in podjetja spoštovati zakone,« je dejal generalni tožilec Matthew Whitaker.

Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross je dodal: »Leta so kitajska podjetja kršila naše zakone o izvozu in spodkopavala naše sankcije. To se bo končalo.«

Američani Huawei in Mengovo obtožujejo, da sta prek svojih hčerinskih družb poslovala z Iranom v obdobju mednarodnih in ameriških sankcij. Deset točk obtožnice pa se nanaša na krajo poslovnih skrivnosti, finančnih prevar in oviranja pravosodja. Hčerinski družbi Huaweia sta menda telekomunikacijskemu velikanu T-Mobile kradli tehnologijo za testiranje pametnih telefonov. Gre za robotski sistem tappy, ki oponaša človeške prste.

Zaposleni so domnevno morali zagotavljati fotografije, meritve in serijske številke posameznih delov robota. Enega so, kot je zapisano v obtožnici, zalotili pri kraji robotske roke, ko jo je vtaknil v svojo torbo. Huawei trdi, da so se v zvezi s tem s T-Mobilom poravnali že leta 2017.

Huawei je drugi največji proizvajalec pametnih telefonov, saj je pred kratkim prehitel Apple, prestol še vedno drži korejski Samsung. Zahod se boji, da bi kitajska vlada lahko prek Huaweieve tehnologije razširila svoje vohunjenje. Podjetje vseskozi trdi, da z vlado ne sodeluje.

Preberite še:

Komentarji: