Že druga žrtev skrivnostnega kitajskega virusa

Virus, podoben sarsu, vedno bolj povezujejo z ribjo veletržnico v Wuhanu. Potrjena je tudi okužba na Japonskem.

Objavljeno
17. januar 2020 09.38
Posodobljeno
17. januar 2020 10.08
Kitajske pristojne službe so wuhansko veletržnico zaradi suma, da je bila okužena z neznanim koronavirusom, 1. januarja zaprle in razkužile. FOTO: Noel Celis/AFP
J.B.P.
J.B.P.
Lokalne kitajske pristojne službe v mestu Wuhan so sporočile, da je za okužbo s skrivnostnim virusom, podobnim virusu sars, umrla že druga okužena oseba. Obenem so potrdili tudi drugo okužbo zunaj Kitajske – z virusom je bil okužen Kitajec, ki živi na Japonskem in ki je pred tem obiskal Wuhan, poroča britanski BBC. Pred tem so virus našli tudi pri ženski na Tajskem, ki je tja prav tako pripotovala iz Wuhana.
 

Prve okužbe v decembru


Prve okužbe z doslej še neznanim koronavirusom, ki povzroča okužbo, podobno pljučnici oziroma sarsu, so v Wuhanu potrdili 31. decembra. Doslej so evidentirali nekaj veče kot petdeset okuženih, prva oseba je umrla pred slabim tednom, druga včeraj. Večina okuženih je bilo tako ali drugače povezanih z ribjo veletržnico v Wuhanu, na kateri poleg rib in drugih morskih plodov prodajajo tudi ptice, kače in druge živali. Tržnica je od prvega januarja zaprta, dali so jo očistiti in razkužiti, novih primerov okužb od takrat menda ni.

image
AFP Kitajske pristojne službe so wuhansko veletržnico zaradi suma, da je bila okužena z neznanim koronavirusom, 1. januarja zaprle in razkužile. FOTO: Noel Celis/AFP

 

Kako se virus prenaša


Strokovnjakom za zdaj še ni uspelo ugotoviti, ali se virus prenaša samo z živali na človeka ali lahko prehaja tudi s človeka na človeka. Zadnje bi lahko povzročilo širšo okužbo svetovnih razsežnosti. So pa kitajski znanstveniki in strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije virus uvrstili v družino koronavirusov. Iz te družine je tudi virus, ki je v letih 2002 in 2003 povzročil epidemijo sarsa z okrog 8000 okuženimi in 774 umrlimi v 26 državah. Toda virus, ki je na Kitajskem izbruhnil zdaj, menda ni tako nevaren kot omenjeni povzročitelj sarsa, je za BBC dejal profesor Mark Woolhouse z edinburške univerze.

Bolezen se sicer pri različnih ljudeh razvije različno in lahko poteka zgolj kot močnejši prehlad, lahko pa se razvije do nevarnega akutnega respiratornega sindroma in celo do smrti, kar potrjujeta že dva umrla.