Zelenski bo vladal tudi v parlamentu

Največ glasov je dobila stranka Sluga narodu, a za odločno vladanje bo najbrž potrebovala še kako koalicijsko partnerico.
 
Fotografija: Volodymir Zelenski. FOTO: Genya Savilov/AFP
Odpri galerijo
Volodymir Zelenski. FOTO: Genya Savilov/AFP

Le tri mesece po tem, ko je zaprisegel novi predsednik države Volodimir Zelenski, so Ukrajinci danes izvolili tudi novi parlament. Kakor so napovedovale že javnomnenjske raziskave, je daleč največ glasov, 43,9 odstotka, zbrala novoustanovljena stranka Zelenskega, ki doslej v parlamentu ni imela niti enega poslanca.

Na drugem mestu je z 11,5 odstotka glasov pristala »proruska« Opozicijska platforma – Za življenje, ki je nastala iz različnih ostankov nekdaj vladajoče stranke regij nekdanjega predsednika države Viktorja Janukoviča. Tretja je bila z 8,9 odstotka glasov Evropska solidarnost Janukovičevega naslednika Petra Porošenka, četrto mesto je (7,6 odstotka) dosegla Očetnjava »princese oranžne revolucije« Julije Timošenko, petodstotni prag pa je s 6,3 odstotka glasov uspelo prestopiti še stranki Glas, ki jo vodi priljubljeni pevec znane pop skupine Okean Elzy Svjatoslav »Slava« Vakarčuk.


 

Še zadnjič »dvotirno«


Glasovanje je še zadnjič potekalo »dvotirno«, saj je bila polovica od 450 poslancev »vrhovne rade« izvoljeno na strankarskih listah po proporcionalnem načelu, za ostale pa glasujejo po večinskem sistemu, ki bo po novem odpravljen. Zato rezultati vzporednih volitev zanesljivo napovedujejo le, kakšna bo strankarska sestava polovice parlamenta. V tej bo imel Sluga narodu 126 od 225 poslancev.

Če bi takšen uspeh dosegel tudi na drugem delu glasovanja, bi lahko sam vladal državi, a na poslavljajočem se večinskem oziroma regionalnem delu volitev so običajno več glasov dobivali kandidati nekdanje stranke regij. Zato bo morala zmagujoča stranka bržkone koga povabiti v vlado, ki bi jo moral voditi profesionalni ekonomist, ki se doslej še ni umazal s sodelovanjem z oblastjo, kakor je na volišču povedal Zelenski.

Zato bo morala zmagujoča stranka bržkone koga povabiti v vlado, ki bi jo moral voditi profesionalni ekonomist, ki se doslej še ni umazal s sodelovanjem z oblastjo, kakor je na volišču povedal Zelenski. Potem pa je zvečer po objavi neuradnih rezultatov vse presenetil z izjavo, da bo povabil na pogovore pevca Vakarčuka, ki je po izobrazbi doktor teoretske fizike, in mu ponudil položaj predsednika vlade. Začele so se širiti tudi govorice, da bo novi predsednik parlamenta postal Dmitrij Razumkov, ki je vodil predvolilni štab Zelenskega, zdaj pa je uradni predsednik Sluge narodu.


FOTO: Anatolii Stepanov/AFP
FOTO: Anatolii Stepanov/AFP


Na uporniškem jugovzhodu države je bilo danes mirno, pred kratkim podpisanega premirja ni nihče kršil. Tudi sicer ni bilo nobenih velikih presenečenj, niti kršitev ne, Ukrajince so zabavala zgolj poročila o početju nekaterih volivcev, kakor je bil na primer tisti starejši gospod, ki si je na volišču javno slekel spodnji del oblačil v protest, ker na glasovnici ni mogel obkrožiti možnosti, da je proti vsem kandidatom.

Veliko prahu je dvignila novinarka Sonja Koškina, ki se je na nepošten način dokopala do opoldanskih rezultatov vzporednih volitev in jih objavila na svojem spletnem družbenem omrežju.

Komentarji: