Sergej Šojgu: Ukrajina je v protiofenzivi utrpela hude izgube

Ruske sile so menda kljub protiofenzivi zasedle utrjeno mesto Piski.
Fotografija: Ukrajinska vojska naj bi utrepela izgube. FOTO: Genya Savilov/AFP
Odpri galerijo
Ukrajinska vojska naj bi utrepela izgube. FOTO: Genya Savilov/AFP

Ukrajinska protiofenziva v južni regiji Herson je v večini neuspešna, njihove sile pa so utrpele velike izgube, je danes dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu in dodal, da je cilj protiofenzive zgolj ustvarjanje iluzije na Zahodu, da je ukrajinska vojska sposobna izvajanja protinapadov.

»Ukrajinske sile nadaljujejo poskuse napadov med mestoma Mikolajev in Krivoj Rog ter tudi na drugih območjih, sovražnik pa je doživel velike izgube,« je na telegramu sporočil Šojgu. Pri tem je dodal, da je edini cilj Kijeva v ofenzivi »ustvariti iluzijo med zahodnimi uradniki, da je ukrajinska vojska sposobna izvajanja napadov«.

image_alt
V regiji Herson po protiofenzivi Ukrajine siloviti spopadi

Hkrati je ruski obrambni minister poročal o nadaljnjem napredovanju ruskih sil v vzhodni Ukrajini in dejal, da so zasedle močno utrjeno mesto Piski, ki leži tik ob regiji Doneck, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ukrajinska vojska naj bi sicer v ponedeljek prebila rusko frontno črto v južni regiji Herson, vojaško akcijo pa je označila za uvodno fazo obsežne ukrajinske protiofenzive.

Ruska vojska je Herson zavzela že ob začetku invazije. Ta regija, ki je bistvena za ukrajinsko kmetijstvo, je pomembna tudi zato, ker meji na polotok Krim, ki si ga je Moskva priključila marca 2014.

Grossi: Kršena je bila fizična celovitost nuklearke v Zaporožju

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je po ogledu jedrske elektrarne v Zaporožju v četrtek zvečer opozoril, da je bila fizična celovitost elektrarne večkrat kršena. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je agencijo kritiziral, ker ni zahtevala demilitarizacije območja nuklearke.

image_alt
Misija se je dokopala do elektrarne

IAEA zaradi razmer v nuklearki ostaja zaskrbljena, je po vrnitvi na ozemlje pod ukrajinskim nadzorom dejal Grossi in poudaril, da trenutno ekipa strokovnjakov nima orodja, da bi popolnoma ocenila obseg kršenja celovitosti elektrarne. Pri tem je še dodal, da inšpektorji niso ocenili, ali je bila škoda namerna ali naključna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Člani strokovne misije Mednarodne agencije za jedrsko energijo. FOTO: Iaea/Reuters
Člani strokovne misije Mednarodne agencije za jedrsko energijo. FOTO: Iaea/Reuters

»Lahko smo si ogledali celotno območje. Ogledal sem si reaktorje, nadzorne sobe in druge prostore, a nas tu čaka še veliko dela,« je povedal in znova pohvalil predano delo ukrajinskega osebja in vodstva elektrarne, ki kljub zelo težkim okoliščinam profesionalno opravljata svoje delo. Prav tako je ponovil, da si IAEA prizadeva vzpostaviti stalno prisotnost na lokaciji.

Ukrajinski predsednik je medtem kritiziral Grosija, saj med svojim obiskom ni zahteval demilitarizacije jedrske elektrarne. »Ključna stvar, ki bi se morala zgoditi, je demilitarizacija ozemlja elektrarne. Prav to je cilj ukrajinskih in mednarodnih prizadevanj. Slabo je, da še nismo slišali ustreznih pozivov IAEA, čeprav sva o tem govorila z Grossijem na najinem srečanju v Kijevu,« je dejal.

Pritožil se je tudi, da niso bili izpolnjeni preostali pogoji, o katerih sta se pogovarjala z Grossijem, kot na primer, da bodo 14-člansko ekipo IAEA v elektrarni spremljali neodvisni novinarji. Vseeno pa je izrazil upanje, da bo misija kljub temu lahko prišla do objektivnih ugotovitev o razmerah.

Člani strokovne misije Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) ob jedrski elektrarni. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Člani strokovne misije Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) ob jedrski elektrarni. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

»Že več kot tri desetletja je pod nadzorom naših strokovnjakov pet objektov – elektrarna v Černobilu in štiri delujoče jedrske elektrarne. IAEA nikoli ni imela nobenih zahtev glede dejavnosti katerega koli od teh objektov, dokler Rusija ni vdrla na naše ozemlje,« je opozoril in dodal, da je dobro, da imajo predstavniki agencije prvič v zgodovini priložnost, da pripravijo objektivne zaključke o tveganjih, ki so se pojavila v nuklearki.

»Ko bo ruska vojska končno umaknila svoje orožje, strelivo, ko bo prenehala obstreljevati sosednja območja in prenehala s svojimi provokacijami, se bo elektrarna lahko vrnila k popolnoma varnemu delovanju, kot je to bilo pod nadzorom Ukrajine,« je še dejal Zelenski.

Medtem po najnovejših podatkih britanskega obrambnega ministrstva na jugu Ukrajine še vedno potekajo hudi spopadi, med drugim tudi v kraju Energodar v bližini jedrske elektrarne, poroča BBC.

Ekipa strokovnjakov IAEA, ki je v četrtek prispela v jedrsko elektrarno Zaporožje na jugu Ukrajine, je že začela preučevati stanje v nuklearki. Grossi je pri tem dejal, da bodo tam ostali do nedelje ali ponedeljka, vendar pa ni navedel, koliko ljudi bo ostalo.

Ruske sile so jedrsko elektrarno s šestimi reaktorji, ki velja za največjo v Evropi, zasedle kmalu po začetku invazije. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal po tem, ko so se v začetku julija okrepili spopadi v njeni okolici. Odgovornost za obstreljevanje sprti strani vseskozi prelagata druga na drugo.

Preberite še: