Ženska, ki Kavanaugha obtožuje spolnega napada, privolila v zaslišanje pred senatom

Christine Blasey Ford je v soboto privolila v zaslišanje pred senatom, ki bo - kot poročajo ameriški mediji - potekalo v četrtek.

Objavljeno
23. september 2018 10.00
Posodobljeno
23. september 2018 10.03
Kavanaugh navedbe o spolnem napadu leta od začetka zanika. FOTO: Brendan Smialowski/AFP
L. Z.
L. Z.
51-letna univerzitetna profesorica iz Kalifornije Christine Blasey Ford je pred časom v intervjuju za ameriški časnik Washington Post zatrdila, da jo je kandidat za vrhovnega sodnika ZDA Brett Kavanaugh v 80. letih prejšnjega stoletja, ko sta bila oba še srednješolca, pijan napadel, otipaval in davil.

V soboto je privolila v zaslišanje pred senatom, ki bo - kot poročajo ameriški mediji - potekalo v četrtek. Pred dnevi je zatrdila, da bo pričala le, če ji bodo zagotovili varstvo in strankarsko in politično nepristransko oceno dejstev. Njeni odvetniki so namreč sporočili, da je od nedelje, ko se je izpovedala Washington Postu, prejela številne grožnje s smrtjo, vdrli so v njeno elektronsko pošto, družina pa se je morala zaradi groženj preseliti.

Od Fordove dve leti starejši Kavanaugh, ki ga je za položaj predlagal ameriški predsednik Donald Trump, navedbe o spolnem napadu leta od začetka zanika. Še več: trdi, da Fordove sploh ne pozna. Na njegovi strani so republikanci, demokrati pa verjamejo navedam Fordove.

Vrhovno sodišče ZDA
Imenovanja v devetčlansko vrhovno sodišče ZDA so pomembna, saj lahko vrhovni sodniki na položaju ostanejo do svoje smrti. Vrhovno sodišče odloča o številnih spornih vprašanjih, kot so pravica do splava, nadzor nad orožjem in smrtna kazen, poroča STA.
Povezane vsebine