Ženska, ki poveljuje moškim

Ameriški predsednik George Bush je senatu predlagal, da generalki Ann Dunwoody pripnejo še četrto generalsko zvezdico, s čimer bo postala prva ženska z najvišjim činom v ameriški vojski.

Objavljeno
25. junij 2008 11.30
Ta.S./STA
Ta.S./STA

Washington - Ameriški predsednik George Bush je senatu predlagal, da generalki Ann Dunwoody pripnejo še četrto generalsko zvezdico, s čimer bo postala prva ženska z najvišjim činom v ameriški vojski.

 

Pot do štirih generalskih zvezdic je v ZDA tlakovana z udeležbo v vojnah, ženske pa so po zakonu izključene iz takšnih dolžnosti. Dunwoodyjeva bo v primeru senatne potrditve, do katere bo zagotovo prišlo, postala poveljnica intendantskih enot kopenske vojske. Obrambni minister ZDA Robert Gates je dejal, da gre za zgodovinski dogodek in je nanj zelo ponosen. O generalki, ki prihaja iz New Yorka, je dejal, da je zaradi 33 let predanega služenja in vodstvenih sposobnosti več kot usposobljena za ta položaj.

 

Ann Dunwoody je začela služiti leta 1975 kot podporočnica, ko je končala državno univerzo New York v Cortlandu. Leta 2005 je dobila tretjo generalsko zvezdico, ko je postala namestnica poveljnika logistik. Ob objavi nominacije za četrto zvezdico je dejala, da je zelo počaščena in ponosna na vojsko, ki še naprej drži odprta vrata za vse moške in ženske v uniformah. Dunwoodyjeva je med drugim službovala leta 1991 v Perzijskem zalivu, ko so ZDA prvič napadle Irak, v svoji karieri si je nabrala kup medalj in odlikovanj.

 

Prva ženska z generalsko zvezdico je sicer leta 1970 postala Anna Mae Hays, ki je poveljevala medicinskim sestram kopenske vojske. Prva generalka zračnih sil Jeanne Holm je leta 1973 postala tudi prva ženska v ameriških oboroženih silah z dvema generalskima zvezdicama. Leta 1996 pa je generalka marincev Carol Mutter stopila v zgodovino kot prva ženska s tremi zvezdicami. Trenutno je v ameriških oboroženih silah 57 žensk s činom generala ali mornariškega viceadmirala, kar je tako kot general s tremi zvezdicami v kopenski vojski.