Zgodovinski korak k enakopravnosti

Indijki sta ob spremstvu protestnikov vstopili v sveti tempelj, ki ženskam že stoletja prepoveduje vstop.
Fotografija: Tempelj, ki stoji na vrhu hriba, vsako leto obišče na milijone vernikov in ženskam pod nobenim pogojem ne dovoljuje vstopa. FOTO: Sivaram V/Reuters
Odpri galerijo
Tempelj, ki stoji na vrhu hriba, vsako leto obišče na milijone vernikov in ženskam pod nobenim pogojem ne dovoljuje vstopa. FOTO: Sivaram V/Reuters

Indijki iz zvezdne države Kerala v južnem predelu Indije sta v sredo naredili velik korak k napredku diskriminatorne, kastno urejene države v južni Aziji. Vstopili sta v tempelj Sabarimala, sveti hindujski kraj, kamor zaradi verskega konservativizma še ni stopila ženska noga, poroča tiskovna agencija Reuters.

Kljub temu, da je indijsko vrhovno sodišče septembra lani razveljavijo stoletja trajajočo prepoved, do današnjega dne templja Sabarimala ni obiskala še nobena posameznica. Z odločitvijo sodišča je prenehal veljati zakon, ki ženskam med 10. in 50. letom starosti prepoveduje vstop na sveta območja. Vrhovno sodišče je prepoved razveljavijo, saj gre za diskriminatoren zakon, ženskam pa naj bi bilo dovoljeno moliti, kjer želijo.

Kanaka in Bindu sta že 24. decembra lani poskušali vstopiti v tempelj Sabarimala. FOTO: AFP
Kanaka in Bindu sta že 24. decembra lani poskušali vstopiti v tempelj Sabarimala. FOTO: AFP


44-letno Kanako Durga in 42-letno Bindu Ammini je na poti do templja spremljala lokalna policija v civilu ter skupina protestnikov, na sveto mesto pa sta prispeli tik pred zoro, malo pred četrto uro zjutraj po lokalnem času. Kasneje so tempelj sicer zaprli, saj so ga menihi po odhodu žensk želeli »obredno očistiti«

Svetišče Sabarimala naj bi bilo staro več kot 800 let ter predstavlja domovanje hindujskega boga rasti Ayyappe. Ker se je po hindujskem izročilu Ayyappa zavezal celibatu, naj bi bil dostop do omenjenega templja strogo prepovedan »nečistim« ženskam. Že mesece je bilo območje okoli templja prizorišče številnih sporov, saj so protestniki poskušali onemogočiti dostop ženskam, ki si vse od razveljavitve spornega zakona prizadevajo tudi dejansko prestopiti prag svetih mest.

V Kerali so protestnice sestavile 620 kilometrov dolgo človeško verigo. FOTO: AFP
V Kerali so protestnice sestavile 620 kilometrov dolgo človeško verigo. FOTO: AFP


Indijska policija je na območja različnih svetišč odposlala več kot 1300 uslužbencev za zagotavljanje varnosti sleherne osebe, ki bi želela obiskati svete kraje. Kljub vsemu pa je tudi kontingent 1300 policajev prešibak, da bi zavaroval obiskovalke pred naraščajočo množico več tisoč tradiciji zavezanih hindujcev.

V torek so se zbrale tudi protestnice, ki so sestavile »ženski zid« ter tako zavarovale območje in omogočile dostop do templja. Po podatkih lokalnih oblasti naj bi se zbralo več kot pet milijonov oseb, ki so v Kerali sestavile 620 kilometrov dolgo človeško verigo v podporo enakopravnosti med spoloma. 



Zaradi vstopa Kanake in Bindu v sveti tempelj so se danes tekom dneva v več krajih zvezne države Kerala zbrali protestniki. Lokalna policija jih je razgnala s solzivcem ter s pomočjo vodnih topov. 

Komentarji: