Življenje obstalo za dve minuti v spomin na šest milijonov žrtev holokavsta

V holokavstu je bilo v času nacistične Nemčije ubitih skupaj okoli šest milijonov Judov, pa tudi pet milijonov Slovanov.
Fotografija: Dve minuti molka za žrtve. FOTO: Jack Guez/Afp
Odpri galerijo
Dve minuti molka za žrtve. FOTO: Jack Guez/Afp

 V Izraelu so danes z dvema minutama molka, ki so ju naznanile sirene po vsej državi, obeležili spomin na šest milijonov judovskih žrtev holokavsta med drugo svetovno vojno. Ljudje so obstali na mestu, ustavil se je tudi promet. Na dan spomina na holokavst, ki ga obeležujejo danes v Izraelu, se na izraelski televiziji in radiu predvajajo poleg novic le še vsebine, povezane s holokavstom.

Obeleževanje se je začelo v sredo zvečer, ko je v muzeju holokavsta Jad Vašem v Jeruzalemu potekala osrednja slovesnost, na kateri sta premier Benjamin Netanjahu in predsednik države Reuven Rivlin opozorila pred naraščanjem antisemitizma v svetu.
»Evropo danes ponovno preganjajo duhovi iz preteklosti. Ideje o večvrednosti in nacionalni čistosti, ksenofobija in antisemitizem z leve in desne vejejo po Evropi,« je dejal Rivlin.

»Radikalna desnica, radikalna levica in radikalni islam se strinjajo le v eni točki, to je sovraštvo do Judov,« je povedal Netanjahu. »To sovraštvo se je izkazalo v sramotnih napadih na vernike v sinagogah,« je dodal, pri tem pa imel v mislih nedavne napade v ZDA.

Oba sta danes sodelovala tudi pri polaganju vencev v Jad Vašemu, na slovesnosti v parlamentu pa so prebirali imena žrtev holokavsta. »Vsako leto pridemo sem in prebiramo imena žrtev holokavsta. A še vedno je veliko imen, ki jih ne bomo nikoli poznali, kljub neutrudnim prizadevanjih v njihovem iskanju,« je dejal Rivlin.

Hanna Tessler, ena od preživelih. FOTO: Abir Sultan/Afp
Hanna Tessler, ena od preživelih. FOTO: Abir Sultan/Afp


Tri kilometre dolg pohod preživelih


Slovesnosti so potekale tudi drugod po državi. Po podatkih ministrstva za finance trenutno živi v Izraelu več kot 210.000 ljudi, ki so preživeli holokavst.

Spomin na nacistična grozodejstva med drugo svetovno vojno so danes obeležili tudi v poljskem Oswiecimu, kjer se je t. i. pohoda živih v spomin na žrtve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz, v katerem je bilo ubitih največ Judov, udeležilo okoli 10.000 ljudi. Več tisoč mladih Judov iz vsega sveta se je na okoli tri kilometrov dolgem pohodu pridružilo preživelim holokavsta in politikom. Nosili so izraelske zastave, z napisi pa opozarjali na naraščanje antisemitizma v svetu.

Pohod pripravijo vsako leto od leta 1988. V plinskih celicah ali poskusih nacističnih znanstvenikov je v Auschwitzu umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi, Judov, pa tudi pripadnikov 26 drugih narodov, večinoma slovanskih, med njimi bilo tudi 1700 Slovencev.

Dve minuti molka v spomin na šest milijonov žrtev. FOTO: Thomas Coex/Afp
Dve minuti molka v spomin na šest milijonov žrtev. FOTO: Thomas Coex/Afp


V holokavstu je bilo v času nacistične Nemčije ubitih skupaj okoli šest milijonov Judov, pa tudi pet milijonov Slovanov, več sto tisoč Romov, več sto tisoč duševno in fizično prizadetih ter več tisoč homoseksualcev.

Predsednik Evropskega judovskega kongresa Moše Kantor je opozoril na zaskrbljujočo statistiko. »V letu 2018 smo bili priča največjemu številu umorjenih Judov v enem letu v zadnjih desetletjih,« je dejal. Število »resnih in nasilnih« incidentov je po njegovih navedbah naraslo za 13 odstotkov. Med njimi je bil oktobrski napad na sinagogo v Pittsburghu v ZDA, v katerem je umrlo enajst ljudi.

Preberite še:

Komentarji: