Zmagovalka plavanja za križem 18-letna zmagovalka nad rakom (FOTO)

Zemun: Med okoli 300 plavalci je na 33 metrov dolgi razdalji v ledeni Donavi zmaga pripadla mladenki, ki je uspela preboleti raka.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Zemun – Osrednja prireditev plavanja za križem v ledeni vodi je letos bila v Zemunu. V tekmo za križem se je pognalo okoli 300 ljudi, med pretežno moškimi plavalci je 33-metrsko razdaljo sicer najhitreje preplaval Lazar Makuljanin, zmago oziroma križ pa je odnesla 18-letna Jovana Leposavić.

Osrednja gosta prireditve, ki je danes na obale Donave pritegnila nekaj tisoč gledalcev, sta bila patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irinej in beograjski župan Zorana Radojičić. Osrednji lik pa je bila velika skupina plavalcev, ki se je pognala v tekmo za tako imenovanim častnim križem. Simbolno pogumni udeleženci s plavanjem v ledeno mrzli vodi (danes je bila temperatura vode dobri dve stopinji) pokažejo, da človek svojo fizično šibkost lahko s pogumom in vero premaga.



FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Razdalja 33 metrov simbolizira starost, v kateri je bil Jezus Kristus križan. Čeprav tudi pri tej  tradicionalni pravoslavni prireditvi ni šlo brez politike, plavalci so se pred skokom v vodo na glas zaklinjali Srbiji, Kosovu, Republiki srbski in Rusiji, nam je en od prisotnih duhovnikov pojasnil, da gre v prvi vrsti za športni in šele potem verski dogodek, za politiko pa po njegovem mnenju sploh ne bi smelo biti mesta. Ker pa sta politika in religija v Srbiji močno prepleteni, se je tovrstnim prizorom težko ogniti.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Danes so podobne plavalne prireditve imeli po vseh večjih srbskih mestih in čeprav se bolj ali manj na glas špekulira o tem, da so zmagovalci na takšnih dogodkih vnaprej določeni, v Zemunu tega sploh niso skrivali. Zmagovalec Lazar Makuljanin je progo sicer prvi preplaval, a se plavajočega križa ni dotaknil, dokler ga ni iz vode vzela 18-letna Jovana Leposavić.

Plavalci so okoli dekleta, ki je uspela premagati raka, v vodi oblikovali pregrado iz svojih teles, da je nihče ni mogel prehiteti in je lahko prva priplavala do križa.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Komentarji: