Število okužb v ZDA preseglo šest milijonov

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Fotografija: Vlada ZDA se ne zna sporprijeti z epidemijo. FOTO: Adrees Latif/Reuters
Odpri galerijo
Vlada ZDA se ne zna sporprijeti z epidemijo. FOTO: Adrees Latif/Reuters



20.15 Število okužb v ZDA preseglo šest milijonov

Število okužb z novim koronavirusom je v ZDA, državi z daleč največ okužbami, je po podatkih univerze Johns Hopkins preseglo šest milijonov, za boleznijo covid-19, ki jo virus povzroča, pa je po urandih podatkih umrlo že več kot 183.000 ljudi. ZDA po skupnem številu mrtvih in okuženih ostajajo vodilna država na svetu, po številu mrtvih na število prebivalcev pa so na devetem mestu za Perujem, Belgijo, Veliko Britanijo, Španijo, Čilom, Italijo in Brazilijo. V Peruju je trenutno 894 mrtvih na milijon prebivalcev, v ZDA pa 558.

20.00 WHO poziva vlade naj prisluhnejo protestnikom

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala vlade, naj prisluhnejo tistim, ki protestirajo proti ukrepom za zajezitev pandemije covida-19. »Pomembno je, da s protestniki začnemo dialog,« je danes v Ženevi dejal vodja ukrepanja v izrednih razmerah pri WHO Mike Ryan in dodal, da se je treba izogibati delitvam družbe. Priznal je, da včasih vladam ne uspe prepričati ljudi o nujnosti ukrepov, izredne razmere, kot je pandemija, pa v ljudeh vedno vzbudijo močna čustva in odzive. A po njegovem je pomembno, da vlade ne delujejo proti volji ljudstva. Ryan je še dejal, da ima vsak pravico, da se ne strinja z ukrepi, je pa nujno, da protesti potekajo na varen način, da se tveganje širjenja okužbe ne poveča, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Protestniki, ki nasprotujejo ukrepom za zajezitev pandemije, se že več koncev tedna zbirajo v več evropskih mestih. Med najbolj množičnimi so protesti v nemški prestolnici Berlin, kjer se je večinoma mirnih protestov v soboto udeležilo približno 38.000 ljudi. 

19.00 Nemčija skuša končati kaos na mejah

Nemčija, ki trenutno predseduje Svetu EU, si ob ponovnem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom v Evropi prizadeva za končanje kaosa na mejah v EU zaradi različnih pristopov držav za zajezitev pandemije covida-19. Pred sredinim srečanjem predstavnikov držav članic Berlin predlaga več možnosti za boljše sodelovanje med državami. V dokumentu, ki ga je pridobila francoska tiskovna agencija AFP, Nemčija izpostavlja, da je v boju proti pandemiji vsaka država odgovorna sprejeti ukrepe, ki se ji zdijo ustrezni. A ob tem poudarja, da se je treba izogniti neenakemu pristopu glede omejitev potovanj, kakršnemu smo bili priča marca, ko so države brez posvetovanja z drugimi zaradi novega koronavirusa ena za drugo zapirale meje.

18.00 Indijsko gospodarstvo se je skrčilo za četrtino

Indijsko gospodarstvo se je v četrtletju med aprilom in koncem junija na ravni četrtletja skrčilo za rekordnih 23,9 odstotka, je danes objavil indijski statistični urad. Globok padec je skladen s pričakovanji analitikov. Strmoglavljenje je povzročila pandemija covida-19, ki je ustavila gospodarsko aktivnost in odnesla na milijone delovnih mest. Indija, kjer javnofinančno leto poteka od aprila do marca, je s tem zabeležila največji upad bruto domačega proizvoda (BDP) po letu 1996, ko je začela voditi to statistiko, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Hkrati gre tudi za največje krčenje po razglasitvi pandemije med velikimi azijskimi gospodarstvi. V Evropi pa sta skoraj tako velik padec gospodarske aktivnosti zabeležili Velika Britanija, kjer je BDP med aprilom in koncem junija nazadoval za 20,4 odstotka, in Španija, kjer se je obseg gospodarstva zmanjšal za 22,1 odstotka. V predhodnem četrtletju so imeli v Indiji 4,2-odstotno gospodarsko rast, v enakem obdobju lani pa 5,2-odstotno. Stroka se boji, da Indijo zdaj čaka najgloblja recesija v njeni zgodovini. Prav v tej državi, ki ima tretje največje gospodarstvo v Aziji, se namreč novi koronavirus zdaj širi hitreje kot kjerkoli drugje po svetu. Država je bila sicer nazadnje v recesiji v osemdesetih letih minulega stoletja, to pa je bilo šele tretje daljše obdobje krčenja njenega BDP doslej.

Testiranje v Indiji. FOTO: Adnan Abidi/Reuters
Testiranje v Indiji. FOTO: Adnan Abidi/Reuters


16.50 V Rusiji cepivo že septembra

Rusija bo cepivo proti covidu-19 zagotavljala od septembra, množično cepljenje najbolj ogroženih skupin prebivalstva, kot so zdravniki in učitelji, pa bo začela novembra ali decembra, je danes napovedal ruski minister za zdravje Mihail Muraško. Ob današnjem delovnem obisku v Irkutsku je Muraško še izpostavil, da bo cepljenje »popolnoma prostovoljno.« Kot je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dodal minister, bodo testiranje cepiva po registraciji začeli ta teden. Po poročanju ruskih državnih medijev v tretji fazi preizkušanja cepiva sodeluje okoli 40.000 prostovoljcev. Moskva je cepivo, ki ga je v sodelovanju z ministrstvom za obrambo razvil inštitut Gamaleja, poimenovala Sputnik V po sovjetskem satelitu. Razvoj, testiranje in proizvodnja cepiv sicer običajno trajajo več let. 

Cepivo, ki so ga izjemno naglo razvili Ruski znanstveniki. FOTO: AFP
Cepivo, ki so ga izjemno naglo razvili Ruski znanstveniki. FOTO: AFP


15.45 Nijz s priporočajo staršem kako govoriti o virusu z otroki

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil nekaj priporočil za starše o tem, kako z otroki govoriti o novem koronavirusu. Svetujejo, naj se pogovoru o tem ne izogibajo, saj lahko pomanjkanje in prikrivanje informacij poveča stisko. Prav tako naj odrasli otrokom dajo občutek varnosti in se izogibajo napovedovanju črnih scenarijev. Situacije, v katerih je prisotna negotovost, lahko sprožijo tesnobo, so opozorili na NIJZ. Ker se otroci zgledujejo po obnašanju odraslih in v njihovem obnašanju iščejo tudi pomiritev, staršem svetujemo, da ostanejo mirni, z otrokom pa se o nastali situaciji pogovarjajo. Pred tem naj pri zanesljivih virih, kot so ministrstva, NIJZ in Svetovna zdravstvena organizacija, preverijo, ali imajo veljavne informacije o virusu, saj se te hitro spreminjajo. Informacije naj prilagodijo starosti otroka, pri tem na se ne bojijo otroku povedati, če česa ne vedo ali da nimajo odgovorov na vsa vprašanja.

15.30 EU s 400 milijoni evrov za pravičen dostop do cepiva

Evropska komisija je danes napovedala, da bo prispevala 400 milijonov evrov jamstev v podporo pobudi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za pravičen dostop do cenovno dosegljivih cepiv proti covidu-19 po vsem svetu. V okviru pobude Covax naj bi do konca prihodnjega leta nabavili dve milijardi odmerkov cepiva. Komisija je tako danes potrdila namero sodelovanja pri nakupu cepiv v korist držav z nizkim in srednjim dohodkom. Podrobne pogoje za sodelovanje in prispevanje EU bodo opredelili v prihodnjih tednih. Instrument Covax, vzpostavljen konec aprila, ki ga skupaj vodijo Svetovna zveza za cepiva in imunizacijo, Koalicija za inovacije na področju pripravljenosti na epidemije (Cepi) in WHO, naj bi vsaki državi na svetu zajamčil pošten in pravičen dostop do cepiva. V okviru tega instrumenta naj bi do konca prihodnjega leta kupili dve milijardi odmerkov cepiva na podlagi pogajanj s skupino več različnih dobaviteljev cepiv, ki bodo pokrivali različne znanstvene tehnologije, dobavne roke in cene.

13.42 V Avstriji spet visoko število okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 272 novih okužb s koronavirusom, od tega večino na Dunaju. Gre za vnovičen porast, potem ko so v nedeljo poročali o 181 novih okužbah. Dan pred tem so po drugi strani potrdili kar 395 primerov, največ od začetka aprila.

Največ novih okužb, 167, so zabeležili na Dunaju. V Spodnji Avstriji so jih našteli 32, v Zgornji Avstriji in na Tirolskem pa po 22. Na Štajerskem so potrdili pet primerov okužbe, v Salzburgu deset, na Gradiščanskem tri, na Koroškem in Predarlskem pa po dva. V državi je trenutno aktivno okuženih 3479 ljudi, od tega jih je 154 v bolnišnicah, 31 na intenzivni negi. Od izbruha epidemije so v Avstriji skupno potrdili 27.438 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 733 ljudi.

12.16 Britanski »covidioti" raznesli okužbo po letalu

Stephanie Whitfield je bila z možem na letalu TUI iz grškega Zanteja prepeljalo skoraj dvesto britanskih turistov v Cardiff. Po njenih besedah je bil let zaradi »covidiotov« na letalu prava polomija, po kateri so britanske zdravstvene oblasti med potniki odkrile šestnajst okuženih in vse, ki so potovali na tem letu, pozvale k dvotedenski samoizolaciji.

»Tip poleg mene je imel svojo masko samo pod brado in namesto da bi ga osebje opozorilo, da naj si jo natakne, je od stevardes dobil še brezplačno pijačo potem, ko jim je povedal, da pozna nekoga iz posadke. Veliko drugih je maske snelo in so hodili po prehodu med sedeži ter se pogovarjali z drugimi potniki. Osebje na to ni reagiralo. In takoj, ko smo pristali, si je mnogo potnikov maske takoj snelo, ko smo bili še v letalu. Letalo je bilo polno sebičnih »covidiotov«, posadka pa je bila brezbrižna, da bolj ne bi mogla biti,« je za BBC razlog, zakaj toliko okužb med potniki, razložila Whitfieldova.

Velika Britanija sicer Grčije z otoki trenutno nima na rdečem seznamu in zato Britancem, ki se vračajo z dopusta iz te države, ni treba v karanteno. J. P.​

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


11.44 Na Hrvaškem 146 novih okužb

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah testirali skupno 1591 oseb ter potrdili 146 okužb z novim koronavirusom, dve osebi sta zaradi covida-19 umrli, je danes sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Aktivnih primerov imajo v sosednji državi trenutno 2650. V bolnišnicah se na novo zdravi 28 ljudi, 14 bolnikov je na ventilatorjih, štirje več kot dan pred tem. Pet bolnikov je v minulih 24 urah zapustilo bolnišnico, je še povedal minister in dodal, da si je doslej po okužbi z novim koronavirusom v celoti opomoglo 7434 ljudi. Tako med okuženimi kot med tistimi v samoizolaciji je sicer tudi vse več zdravstvenih delavcev; v samoizolaciji jih je že več kot 600.

Na območju splitsko-dalmatinske županije so v minulem dnevu opravili 213 testov in potrdili 31 novih okužb, pri tretjini gre za stike že prej potrjeno okuženih oziroma obolelih. V zadrski županiji so našteli 22 na novo okuženih, v Istri pa sta bila od 160 testov pozitivna le dva, še poroča Hina.

Hrvaški premier Andrej Plenković je sicer danes ob prihodu na Blejski strateški forum napovedal, da bo s slovenskim kolegom Janezom Janšo govoril o tem, da se na t. i. rdeče sezname območij, kjer je visoko tveganje okužbe z novim koronavirusom, uvrsti posamezne hrvaške županije in ne celotne države. Slovenija je namreč celotno Hrvaško v sredini meseca uvrstila na rdeči seznam nevarnih držav, ob vrnitvi iz katerih velja obvezna 14-dnevna karantena. Posledično so se za hitro vrnitev domov s hrvaške obale odločili številni slovenski turisti.

11.39 Epidemiološke razmere v svetu

V minulih 14 dneh so se razmere v pandemiji covida-19 v nekaterih spremljanih državah poslabšale, posebej npr. v Franciji, BiH in na Hrvaškem, nekoliko pa tudi v Sloveniji. Ponekod se stanje izboljšuje, med drugim v Srbiji, ki jo je vlada umaknila z rdečega seznama, Makedoniji in na Kosovu. Najvišji delež okuženih ostaja v Braziliji.

11.12 Na onkološkem inštitutu pri treh zaposlenih potrdili okužbo s koronavirusom

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so v minulem tednu okužbo z novim koronavirusom potrdili pri treh zaposlenih. Nobena med njimi ne opravlja dela z bolniki, so navedli na spletni strani. Obravnava bolnikov na inštitutu po njihovih zagotovilih poteka nemoteno.

O dveh okužbah so na spletnih straneh ljubljanskega onkološkega inštituta poročali v soboto, ko so pojasnili, da osebi ne delata v kliničnem okolju in ne opravljata dela z bolniki. Tedaj so navedli, da so brise odvzeli 20 sodelavcem, ki so bili v stiku z okuženima, a so bili vsi testi negativni. V nedeljskem obvestilu na spletni strani pa so sporočili, da so potrdili še tretjo okužbo med zaposlenimi, in sicer pri osebi, ki je del vodilnega zdravstvenega osebja in ne opravlja dela z bolniki.

Obenem so pojasnili, da so na inštitutu sprejeli vse potrebne ukrepe za zamejitev širjenja okužbe, vključili so tudi pristojno epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

11.08 BDP v drugem četrtletju s 13-odstotnim padcem

Preberite več: BDP v drugem četrtletju za 13 odstotkov manjši kot lani​



10.51 Ključ do okrevanja po koronavirusni krizi po mnenju panelistov sodelovanje vseh deležnikov

Današnji program Blejskega strateškega foruma je začel poslovni zajtrk Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (Amcham Slovenija). Sodelujoči v razpravi so se strinjali, da se bo svet iz koronavirusne krize najlažje izvil s sodelovanjem gospodarstva, države, civilne družbe in znanosti. Pozvali so h krepitvi vlaganj v digitalizacijo.

Preberite več: Vsi v istem čolnu tudi v teh razmerah

10.12 V Sloveniji v nedeljo ob 588 testiranjih 18 novih okužb



V nedeljo so v Sloveniji potrdili 18 okužb, opravili pa so 588 na novi koronavirus, je sporočila vlada po twitterju. Umrl ni noben bolnik z boleznijo covid-19. Hospitaliziranih je 25 bolnikov, trije so na intenzivni negi, iz bolnišnice niso nikogar odpustili. Po podatkih sledilnika covid-19 je trenutno aktivno okuženih 454 oseb.

Največ okužb, in sicer šest, so v nedeljo potrdili v starostni skupini od 35 do 44 let, štiri okužbe so potrdili med starimi od 45 do 54 let. Med občinami pa je po številu potrjenih okužb na prvem mestu Ljubljana z osmimi novoodkritimi okužbami, štiri okužbe so potrdili v občini Sevnica, dve v domžalski občini, po eno okužbo pa v občinah Ig, Sežana, Brežice in Hoče - Slivnica.

Doslej so v Sloveniji potrdili skupaj 2883 primerov okužb z novim koronavirusom, 133 bolnikov s covidom-19 pa je umrlo.

10.00 Nova Zelandija ukinja omejitvene ukrepe za prestolnico

V novozelandski prestolnici Auckland so se danes znova odprle šole, saj so oblasti odpravile pred nekaj tedni uvedene omejitvene ukrepe zaradi izbruha novih primerov koronavirusa. Premierka Jacinda Ardern je prepričana, da so drugi val okužb uspešno spravili pod nadzor.

9.28 Število okužb z novim koronavirusom preseglo 25 milijonov

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v svetu je po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa preseglo 25 milijonov. Prednjačijo ZDA s skoraj šestimi milijoni primerov, sledi Brazilija s skoraj 3,9 milijona, na tretjem mestu pa je po novem Indija z več kot 3,5 milijona okužbami prehitela Mehiko. Kot so v nedeljo zvečer še izračunali ameriški raziskovalci, so tudi po številu smrtnih primerov zaradi covida-19 na prvem mestu ZDA z več kot 183.000 smrti. Sledita jim Brazilija z več kot 120.000 in Mehika z okoli 64.000. Skupaj je na svetu zaradi te bolezni umrlo že več kot 845.000 ljudi.

9.22 Japonska industrijska proizvodnja julija navzgor

Industrijska proizvodnja na Japonskem se je julija drugi zaporedni mesec zvišala. Tamkajšnja vlada rast pripisuje odpravi številnih strogih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

9.13 V Avstraliji po več tednih karantene za Melbourne manj novih okužb

V Avstraliji so danes prvič po dveh mesecih potrdili manj kot 100 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Podatek po mnenju oblasti vliva upanje, da so strogi omejitveni ukrepi za najhuje prizadeto mesto Melbourne obrodili sadove. V zvezni državi Viktorija, katere prestolnica je Melbourne, so danes zabeležili 73 novih okužb. Na vrhuncu krize so konec julija denimo poročali o prek 700 novih primerih dnevno. Za prebivalce Melbourna že več tednov veljajo stroge omejitve, vključno s policijsko uro in zaprtjem vseh nenujnih trgovin do 13. septembra. Premier Viktorije je napovedal, da bo naslednjo nedeljo predstavil načrt za postopno opuščanje ukrepov. Meje med to zvezno državo in preostalimi deli Avstralije naj bi sicer ostale zaprte tudi po odpravi karantene. Večina preostalih zveznih držav ne beleži novih primerov okužbe ali pa je teh zelo malo. V Avstraliji so doslej vsega skupaj zabeležili več kot 26.000 primerov okužb, umrlo je 652 ljudi, od tega 565 v Viktoriji.

8.41 Z novim koronvirusom okužena zaposlena v porodnem bloku kranjske porodnišnice

Pri eni od zaposlenih v porodnem bloku kranjske porodnišnice so v soboto potrdili okužbo z novim koronavirusom, je objavila kranjska porodnišnica na svoji spletni strani. Vsem, ki so bili v stiku z okuženo, so vzeli brise, vsi testi so bili negativni. Okužena je v samoizolaciji, njeni tesnejši stiki v službi pa v karanteni.

V kranjski porodnišnici navajajo, da se je zaposlena okužila v domačem okolju. Ob tem nima nobenega od znakov ali simptomov okužbe z novim koronavirusom in je ves čas dela z bolniki uporabljala predvideno in ustrezno zaščitno opremo.

Po potrjeni okužbi so izdelali epidemiološko oceno možnosti prenosa okužbe, ki kaže, da je verjetnost prenosa okužbe na porodnice in novorojenčke majhna. Iz obstoječe svetovne literature je razvidno, da novorojenčki niso ogrožena skupina za pojav obolenja covid-19. V svetovnem merilu so opisani le posamezni primeri obolenj pri novorojenčkih, ki pa so imeli večinoma prisotna druga spremljajoča obolenja, so navedli.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Iz preventivnih razlogov zamejevanja širjenja obolenja so v bolnišnici reorganizirali delovne procese in ločili bivalne prostore že hospitaliziranih porodnic od bivalnih namestitev nosečnic in porodnic, ki šele prihajajo v bolnišnico. Ob tem so dodali, da bodo skrbno spremljali epidemiološko situacijo. Po potrebi bodo izvedli dodatna preventivna testiranja tudi pri širšem krogu ostalih zaposlenih v bolnišnici.

Za vse tiste, ki so bili v preteklih dneh v bolnišnici hospitalizirani, na pregledih ali obisku in jih območna epidemiološka služba ni poklicala, pričakujejo, da prenos na podlagi omenjene okužbe ni bil možen.

Ob tem v bolnišnici vsem svetujejo, da naj bodo pozorni na znake, kot so povišana telesna temperatura, kašelj, bolečine v grlu, in se v primeru težav posvetujejo z izbranim osebnim zdravnikom. Bolnišnica je do nadaljnjega za obiske zaprta. Dovoljeno je le spremstvo partnerja, izključno za čas poroda.

7.46 Bled danes gosti osem voditeljev držav regije

Na Bledu se danes začenja 15. strateški forum BSF, ki se ga bo udeležilo osem voditeljev držav v regiji, šest zunanjih ministrov, visoki zunanjepolitični predstavnik EU in številni drugi. Pod naslovom Izzivi in priložnosti v svetu po covidu-19 se bodo pogovarjali predvsem o prihodnosti EU po brexitu in pandemiji.

Preberite še: 
»Naše države se spopadajo s problemi, ki so Zahodni Evropi tuji«​
Forum po meri politike​

6.43 V Indiji registrirali najvišji dnevni porast s koronavirusom

Indija je v nedeljo postavila rekord najvišjega števila primerov koronavirusa na svetu v enem dnevu. Država, ki je po številu okuženih za ZDA in Brazilijo na tretjem mestu, je v nedeljo zabeležila 78.761 novih primerov. Doslej so največji dnevni porast zabeležili 17. julija v ZDA. 

Porast števila na novo okuženih je posledica omilitve ukrepov, saj Indija poskuša okrepiti gospodarstvo, ki je od izbruha bolezni covid-19 izgubilo na milijone delovnih mest. Še vedno največjo skrb predstavlja širjenje bolezni na podeželskih območjih, piše BBC.

6.34 Znana bo globina padca BDP v drugem četrtletju

Statistični urad RS bo danes objavil podatke o gibanju BDP v drugem letošnjem četrtletju, ko so bili omejitveni ukrepi zaradi epidemije covida-19 na vrhuncu. Pričakovati je globok upad gospodarske dejavnosti, po ocenah bi lahko dosegel okoli 15 odstotkov. Podatki bodo tudi potrdili, da se je Slovenija znašla v tehnični recesiji.

V prvem letošnjem četrtletju, na koncu katerega je vlada razglasila epidemijo in ustavila javno življenje, je bil BDP po prvotnih ocenah realno za 2,3 odstotka manjši kot v enakem obdobju lani, po desezoniranih podatkih pa celo za 3,4 odstotka.
Še večji je bil negativni učinek omejitvenih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa v prvem valu epidemije v drugem trimesečju. Ti so začeli popuščati šele proti koncu maja, ko je vlada tudi preklicala epidemijo, in nato junija, ko se je življenje začelo normalizirati. Čeprav je del gospodarstva, predvsem predelovalni sektor, v tem času deloval, pa se je skoraj v celoti ustavil pomemben del storitvenega sektorja na čelu z gostinstvom in turizmom. Ohromljene so bile tudi druge dejavnosti.

FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice


Statistični podatki bodo tako po napovedih pokazali velik upad BDP. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je konec junija ocenil, da bi ta lahko dosegel od 13 do 15 odstotkov. Na medletni ravni bi bilo to na približno enaki ravni kot v evrskem območju oz. celotni EU. Tam sta bili številki pri -15,0 oz. -14,1 odstotka. Današnja objava statističnega urada bo tako potrdila tudi, da je Slovenija po dveh zaporednih četrtletjih padanja BDP v tehnični recesiji.

A že v tretjem trimesečju so se razmere v pomembnem delu gospodarstva začele izboljševati, na kar kažejo tako makroekonomski podatki kot anketne raziskave med podjetji in potrošniki. V celotnem 2020 naj tako padec BDP v odsotnosti novih večjih šokov po napovedih domačih in mednarodnih ustanov ne bi presegel osmih odstotkov BDP.

Preberite še:

Komentarji: