Van der Bellen imenoval člane prehodne vlade

Novi ministri so nadomestili dosedanje ministre iz vrst svobodnjakov (FPÖ). Dosedanja vladajoča koalicija med ljudsko stranko (ÖVP) in FPÖ je s tem uradno končana.

Objavljeno
22. maj 2019 11.35
Posodobljeno
22. maj 2019 14.13
Alexander Van der Bellen. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
STA
STA
Na Dunaju so danes potrdili imena novih ministrov avstrijske vlade, strokovnjakov, ki so nasledili ministre iz vrst svobodnjakov (FPÖ). Notranji minister je tako postal nekdanji predsednik avstrijskega vrhovnega sodišča, upokojeni 65-letni Eckart Ratz. Ministrstvo za socialo je v rokah nekdanjega visokega uradnika in pravnika, 67-letnega Walterja Pöltnerja, na čelu ministrstva za infrastrukturo je dosedanja šefica avstrijske družbe za nadzor letalskega prometa Austro Control, 36-letna Valerie Hackl, obrambni resor bo vodil dosedanji namestnik načelnika generalštaba avstrijske vojske, 59-letni Johann Luif. Novi podkancler je postal dosedanji finančni minister Hartwig Löger iz ljudske stranke (ÖVP)

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je tako danes v skladu s proceduro imenoval nove člane avstrijske prehodne vlade, ki je nato po imenovanju tudi prisegla. Dosedanja vladajoča koalicija med ljudsko stranko (ÖVP) in FPÖ je s tem uradno končana.

Nova avstrijska vlada tako velja za manjšinsko vlado ÖVP, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Spremembe v avstrijski vladi so posledica afere Ibiza, zaradi katere je predsednik države v torek odstavil notranjega ministra Herberta Kickla ter soglašal z odhodom ostalim svobodnjakov iz vlade, ki so se predhodno za to odločili.

image
AFP Alexander Van der Bellen in avstrijski kancler Sebastian Kurz. FOTO: Georg Hochmuth/AFP


Van der Bellen je v govoru pred prisego novo prehodne vlade nove ministre opozoril na bistvo parlamentarne demokraciji, ki je v »iskanju in vzpostavitvi večine na eni strani ter zaščiti manjšine na drugi strani«, ter se zavzel proti »absolutni uveljavitvi lastnih pozicij«. Zavzel se je tudi za vzpostavitev zaupanja in pripravljenost na kompromis.

Kot največje izzive nove avstrijske vlade je avstrijski predsednik omenil podnebno krizo, digitalizacijo ter predvsem »delo na Evropi«.

»Združena Evropa je najboljša ideja, ki smo jo Evropejke in Evropejci kadarkoli imeli,« je poudaril ter se zavzel, da Avstrija prevzame konstruktivno vlogo znotraj EU in aktivno sodeluje pri nujnih reformah in spremembah.

Kot nadaljnja izziva je omenil tudi brexit ter usmeritve po evropskih volitvah. »Za vse to potrebujemo močno in delujočo EU in naš avstrijski prispevek,« je še dejal Van der Bellen.

Minuli teden je v javnost prišel videoposnetek, na katerem je videti, da je Strache pred volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore svoji stranki ponujal poslovne pogodbe z vlado ženski, ki je trdila, da je bogata ruska vlagateljica ter da želi v Avstriji vložiti več sto milijonov evrov. Pri tem je priznala, da je denar sumljivega izvora. V posameznih odlomkih sedem ur dolgega videa, ki naj bi bil posnet v vili na španskem otoku Ibiza, je poleg Stracheja videti še njegovo soprogo ter Gudenusa.