Znanih 10 kandidatov za britanski premierski stolček

Eden od glavnih favoritov za novega vodjo konservativcev Boris Johnson je ob začetku kampanje napovedal znižanje dohodnine.

Objavljeno
10. junij 2019 20.13
Posodobljeno
10. junij 2019 20.19
V več krogih glasovanja bo najprej 313 poslancev konservativne stranke izbralo dva kandidata za novega vodjo. FOTO: Francois Lenoir/Reuters
STA
STA
Na Otoku se je danes tudi uradno začela bitka za naslednika britanske premierke Therese May na čelu konservativne stranke. Pristojni odbor konservativne stranke je danes potrdil kandidaturo desetih kandidatov.

Eden od glavnih favoritov za novega vodjo konservativcev Boris Johnson je ob začetku kampanje napovedal znižanje dohodnine. Prag za vstop v 40-odstotno obdavčitev dohodkov bi zvišal s 50.000 na 80.000 funtov letno, je povedal za časnik The Telegraph. Johnson sicer kot poslanec zasluži 79.468 funtov na leto. Ta ukrep bi po oceni časnika stal 9,6 milijarde letno. Del teh stroškov bi Johnson po lastnih besedah pokril iz sredstev, ki jih je finančno ministrstvo dalo na stran za primer brexita brez dogovora.

Okoljski minister Michael Gove, ki velja za enega glavnih Johnsonovih nasprotnikov, je v odzivu na ta predlog povedal, da ne bi nikoli uporabil davčnega sistema za to, da bi znižal davke za najbogatejše.

Sam se sicer sooča s pozivi k odstopu, potem ko je konec minulega tedna priznal, da je pred več kot 20 leti užival kokain.

Kampanjo za volitve novega vodje britanske vladajoče stranke je sprožil tudi zunanji minister Jeremy Hunt, ki je poudaril, da je Velika Britanija zaradi brexita v ustavni krizi. Za izhod iz slepe ulice glede brexita po njegovih besedah potrebujejo »zelo pameten pristop« ter izkušenega in resnega voditelja, ne pa prazne retorike.

image
Boris Johnson velja za glavnega favorita. FOTO: Andrew Yates/Reuters


Danes sta Huntovo kandidaturo podprli ministrica za delo Amber Rudd, sicer nasprotnica izstopa iz EU, in ministrica za obrambo Penny Mordaunt, ki zagovarja brexit. Odbor 1922, v katerem so zbrani konservativni poslanci in vodi postopek izbire vodje torijcev, je potrdil kandidaturo desetih poslancev konservativne stranke.

Poleg zgoraj omenjene trojice so med njimi še nekdanji minister za Brexit Dominic Raab, notranji minister Sajid Javid in nekdanja ministrica za parlamentarna vprašanja Andrea Leadsom. Za mesto naslednika Mayeve pa se bodo potegovali tudi minister za zdravje Matt Hancock, minister za mednarodno razvojno pomoč Rory Stewart, nekdanja ministrica za delo Esther McVey in nekdanji državni sekretar za priseljevanje Mark Harper.

V več krogih glasovanja bo najprej 313 poslancev konservativne stranke izbralo dva kandidata za novega vodjo. Prvi krog je predviden v četrtek, nato pa še trije prihodnji teden. Med zadnjima dvema kandidatoma bo nato po pošti odločilo okoli 160.000 članov stranke. Novi predsednik bo predvidoma znan v tednu, ki se začne 22. julija.

Mayeva, ki se bo v britansko zgodovino zapisala kot premierka z enim najkrajših stažev po drugi svetovni vojni, je odstopno izjavo podala v petek in s tem uradno odstopila s položaja vodje konservativne stranke. Britanci si jo bodo zapomnili predvsem po tem, da je vlado vodila v enem politično najbolj kaotičnih obdobij v novejši zgodovini države in da ji ni uspelo izpeljati izstopa Velike Britanije iz EU, zaradi česar je tudi odstopila. Premierske dolžnosti bo opravljala, dokler ne bo izbran njen naslednik.