Znanstveniki odkrili krivca za krompirjevo lakoto na Irskem

Med lakoto je na Irskem umrlo kar milijon ljudi, dva milijona ljudi je državo zapustilo.

Objavljeno
21. maj 2013 15.45
imo_KROMPIR ZA DELO&DOM
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Dublin − Znanstveniki so s pomočjo vzorcev rastlin iz 19. stoletja odkrili krivca za bolezen krompirja, ki je sredi 19. stoletja na Irskem povzročila tako imenovano krompirjevo lakoto, poroča BBC. Zaradi lakote je po pisanju Slovenske tiskovne agencije tedaj na Irskem umrlo kar milijon ljudi, številni pa so državo zapustili.

Irsko je leta 1845 prizadela krompirjeva plesen, zdaj pa so raziskave pokazale, da je vrsta glive, ki je povzročila bolezen, drugačna od tistih, ki še danes napadajo krompir po svetu, zato domnevajo, da je izumrla.

Znanstveniki iz laboratorija v Norwichu v Veliki Britaniji so zasledovali širjenje krompirjeve plesni, ki jo povzroča gliva Phytophthora infestans po svetu od leta 1800 do danes.

Analizirali so suhe liste, ki jih hranijo v botaničnih muzejih v Londonu in Münchnu, sodobna tehnika sledenja DNK pa jim je omogočila, da so izolirali DNK iz vzorcev, ki so bili shranjeni leta 1845, piše STA.

Primerjali so jih z modernimi genetskimi tipi in tako dobili vpogled v razvoj patogene glive. Ugotovili so, da je bila vrsta glive drugačna od današnjih in je zelo verjetno izumrla, čeprav tega ne morejo z gotovostjo potrditi.

Raziskovalci verjamejo, da se je oblika pojavila v začetku 19. stoletja in se nato začela širiti po svetu. Irsko je dosegla poleti leta 1845, ko je bilo vreme sicer toplo, a zelo vlažno, kar pomeni, da so bili pogoji za razvoj plesni idealni.

Šele v 20. stoletju, ko so bile uvedene nove, odpornejše vrste krompirja, je to vrsto patogene glive zamenjala druga, ki danes prevladuje na svetu. Krompirjeva plesen je namreč še danes velik problem, dodaja STA.