Zrće v plamenih in dimu, žurerji pa so plesali dalje (VIDEO)

Nekaterim za požar ni bilo mar, za druge je bil izjemno travmatična izkušnja.
Fotografija: FOTO: Jure Mišković/Cropix
Odpri galerijo
FOTO: Jure Mišković/Cropix

»Nič nas ne bo ustavilo pri žuranju. Plačali sva vstopnici, vračila denarja pa ni.« Tako je novinarju Slobodne Dalmacije včeraj povedala Londončanka in s prijateljico, kot je zapisal, sta se mu nasmehnili.

Pred njima je bila še ena žurerska noč. Po tisti, ki jo je zaznamoval požar, zaradi katerega so morali evakuirati kar 10.000 ljudi.

Kot piše portal, je plaža Zrće pri Novalji v noči s ponedeljka na torek dobesedno gorela, medtem pa je zaradi tamkajšnjega Fresh Island festivala iz zvočnikov bobnela glasba. Požar je okoli enih zjutraj izbruhnil vsega 300 metrov od znanega kluba Calypso.

»Požar sva videli iz daljave, bili sva v Calypsu,« sta nadaljevali novinarjevi sogovornici. »Ni bilo videti tako strašno, kot so to predstavili mediji. Ko sva videli, da gori, sva odšli v zadnji klub Noa. Nam je bilo super. Zdaj lahko rečeva, da sva preživeli požar,« sta dodali in se veselili novega žurerskega večera, ki je bil pred njima.





Za mnoge druge je bil požar izjemno travmatična izkušnja. Medtem ko so se gasilci še borili s plameni in hodili po Novalji, so drugi kljub opozorilom vztrajali pred vstopom na prizorišče festivala in se prerivali z varnostniki. K temu je nedvomno pripomoglo dejstvo, da so v klubih kljub požaru in evakuaciji še naprej predvajali glasbo.

FOTO: Jure Mišković/Cropix
FOTO: Jure Mišković/Cropix


Neki drugi Londončan je povedal, da so nekateri obtičali na cesti in se začeli vzpenjati v grmovje in gozd. »Tudi sami smo se morali prebiti mimo policije, da bi prišli do hotela. Uspelo nam je, a je bilo strašno. Okoli nas je bilo vse zadimljeno, ljudje pa v požarih skoraj vedno umirajo zaradi dima, ne ognja. Zavladal je totalni kaos. Mislim, da evakuacija ni potekala po načrtih. Če bi, ljudje ne bi poskušali priti do svojih apartmajev preko gozda. Ljudi so zadrževali več ur.«

Na pomoč so prileteli tudi kanaderji. FOTO: Cropix
Na pomoč so prileteli tudi kanaderji. FOTO: Cropix


Poveljnik gasilcev Hrvoje Ostović iz Ličko-senjske županije je za Slobodno Dalmacijo zagotovil, da v požaru, katerega gašenje je bilo izjemno zahtevno, ni bilo poškodovanih, prav tako ni škode na gostinskih objektih. Evakuacija je bila potrebna zaradi pihanja vetra, ki bi lahko vsak trenutek spremenil smer.

Kot smo poročali, se je na plaži Zrće vnelo od pet do deset hektarov gozda. Z ognjenimi zublji so se na terenu borili gasilci iz Zadra, občine Povljana in Liško-senjske županije. Po nekaj urah boja so požar pogasili, gašenje pa je oteževala tudi huda burja, ki je ponoči dosegla hitrost do 120 kilometrov na uro. Župan Novalje Ante Dabo ni zanikal možnosti, da bi bil ogenj podtaknjen.

Kot je včeraj poročal portal Index, bo Ličko-senjska policijska uprava s kriminalno preiskavo poskušala odkriti, ali je šlo za podtaknjen požar ali pa je bil posledica nesreče.

FOTO: Jure Mišković/Cropix
FOTO: Jure Mišković/Cropix

Komentarji: