Minister Logar opozoril pred prehajanjem bosansko-hrvaške meje

Kašnih morebitnih novih ukrepov na mejah nobena stran zaenkrat ne predvideva. Niti v pripravah na novo šolsko leto ne.
Fotografija: Neuradno je bilo slišati, da naj bi bil na srečanju govor o možnosti ponovnega uradnega srečanja obeh premierov, Janeza Janše in Andreja Plenkovića. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Neuradno je bilo slišati, da naj bi bil na srečanju govor o možnosti ponovnega uradnega srečanja obeh premierov, Janeza Janše in Andreja Plenkovića. FOTO: Blaž Samec/Delo

Slaba dva meseca po prvem srečanju na mejnem prehodu Dragonja–Kaštel sta se zunanja ministra Slovenije in Hrvaške znova srečala. Tokrat v Ljubljani. Kot so napovedali v zunanjih ministrstvih obeh držav, sta se Anže Logar in Gordan Grlić Radman pogovarjala večinoma o sprejemanju ukrepov in obvladovanju širjenja virusa sars-cov-2 ter izmenjavi izkušenj na temo predsedovanja svetu EU.

Južna soseda je namreč evropski družini predsedovala v prvi polovici letošnjega leta, s 1. julijem pa je žezlo predsedujoče prevzela Nemčija. Portugalska bo prevzela predsedovanje 1. januarja 2021, Slovenija bo predsedovala svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta.

Hrvaški zunanji minister je na tiskovni konferenci po uradnem srečanju dejal, da so dobri odnosi s sosedo Slovenijo za Hrvaško zelo pomembni. Tudi v boju proti koronavirusu je potrebno, da zdravstvene inštitucije obeh držav še naprej sodelujejo. Za Evropsko unijo je prav tako pomembno, da skupaj ščitimo zunanje meje, je še dodal Gordan Grlić Radman.

Zunanji minister Anže Logar je danes sprejel hrvaškega kolega Gordana Grlića Radmana. FOTO: Blaž Samec/Delo
Zunanji minister Anže Logar je danes sprejel hrvaškega kolega Gordana Grlića Radmana. FOTO: Blaž Samec/Delo


Problematično prehajanje bosansko-hrvaške meje


Na vprašanje, ali Hrvaška ostaja na slovenskem rumenem seznamu, je minister Logar dejal: »Slovenija v krizi covid-19 ravna preudarno in sprejema ukrepe, ki maksimalno omejujejo možnost prenosa okužbe. Enako pričakujemo od sosednjih držav. Glede odprtja nočnih lokalov, ki so lahko vir prenosa okužb – NIJZ vodi statistiko vnosov okužb iz tujih držav in na podlagi tega vladi predlaga ukrepe. Ministru sem predstavil ugotovitve NIJZ, ki terjajo usklajeno delovanje obeh držav.« Logar je še dodal, da se oba inštituta obveščata o spremembah, porastu oziroma upadu okužb na Hrvaškem. 



Posebej je izpostavil vprašanje glede prehajanja bosansko-hrvaške meje. Več primerov je bilo, ko so posamezniki dva tedna bivali v BiH, potem pa za kratek čas prespali na Hrvaškem. Takšna praksa se mora končati, je opozoril minister Logar. Hkrati je sicer izrazil prepričanje, da se širjenje virusa v regiji počasi že umirja.

Hrvaška je priljubljena turistična destinacija, zato je pričakovati porast okužb v nekaterih delih države. Tam ravnajo še posebej previdno, je pojasnil hrvaški zunanji minister. V njihovem interesu je, da so obiskovalci pri njih varni. Ko se je Hrvaška znašla na oranžnem seznamu Nizozemske, so bili njihovi državljani seveda nezadovoljni. A število okuženih tam, kjer pretežno letujejo Nizozemci, je bilo nizko v primerjavi s celotno državo. »Turisti ob Jadranski obali so varni in se dobro počutijo.« Poudaril je, da se na Hrvaškem zaenkrat ni okužil še noben turist.

Kašnih morebitnih novih ukrepov na mejah zato nobena stran zaenkrat ne predvideva. Niti v pripravah na novo šolsko leto ne, sta pojasnila.

Neuradno je bilo slišati, da naj bi bil na današnjem srečanju govor tudi o možnosti ponovnega uradnega srečanja, ali v Ljubljani ali pa v Zagrebu, obeh premierov, Janeza Janše in Andreja Plenkovića, pa tudi še enega, menda jesenskega srečanja predsednikov Boruta Pahorja in Zorana Milanovića, ki sta se sicer srečala že sredi letošnjega maja na Ptuju in se pogovarjala o sodelovanju obeh držav v spopadanju z novim koronavirusom.

Preberite še:

Komentarji: