Zunanji minister Cerar: Janša ima lovske ideje

Vodja slovenske diplomacije ostro kritiziral prvaka opozicije, ki da s svojim ravnanjem koristi Hrvaški.
Fotografija: Vodja diplomacije Cerar je stališča predsednika SDS glede meje s Hrvaško označil za nevarna in škodljiva. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Vodja diplomacije Cerar je stališča predsednika SDS glede meje s Hrvaško označil za nevarna in škodljiva. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Bruselj - Zunanji minister Miro Cerar je ostro kritiziral izjave predsednika SDS Janeza Janše za Jutarnji list glede meje s Hrvaško. Janša je konec tedna v pogovoru za zagrebški časnik zatrdil, da obstaja manevrski prostor, v katerem bi Hrvaška dobila dvostranski sporazum, Slovenija pa mejo, ki bi bila bolj logična kot po arbitražni razsodbi.

Cerar je opozoril, da ne Janši (v času, ko je vodil vlado) ne nikomur drugemu ni uspelo skleniti nobenega sporazuma s Hrvaško o meji. »Do tega je moralo priti po pravni poti, z arbitražo,« je ocenil.

Po njegovih besedah je Sloveniji grozila največja nevarnost, ko je Janša pripravil neko vrsto sporazuma s hrvaškim premierom Ivom Sanaderjem. »Če bi ga sklenili, bi bilo katastrofalno za Slovenijo,« je povedal. Na Bledu leta 2007 sta Janša in Sanader kot rešitev ponudila odločanje meddržavnega sodišča v Haagu.

Njegova razsodba bi po Cerarjevi razlagi temeljila na načelih mednarodnega prava brez upoštevanja načela pravičnosti, s katerim bi bilo mogoče prilagajati rešitev na morju.


Hrvaška želi več


Cerar je prepričan, da temeljna naloga za Slovenijo uresničevanje arbitražne razsodbe  »Zakaj Hrvatje želijo, da bi se ponovno pogajali? Zato, ker želijo več! Gotovo ne za to, da bi od česa odstopili,« je povedal.

Če bi se spet začeli pogajati, bi po njegovem mnenju tvegali dvojno nevarnost. Sporazuma, ki bil dosežen na ravni vlad, na hrvaški strani -  kot se je že zgodilo -  morda ne bi ratificirali. Začetek pogajanj pa bi nato razumeli kot slovenski odstop od arbitražne razsodbe.

»Karkoli govori Janša, gre popolnoma v napačno smer,« je prepričan Cerar. Še posebno je kritičen do Janševe ideje , da bi se morali odreči vsemu in se vrniti v stanje leto 1991. »Ta pa je sploh lovska,« je bentil vodja slovenske diplomacije.


Usodno slovensko popuščanje


Po takem scenariju bi se vrnili v stanje popolne negotovosti, pravi Cerar in opozarja, da je Hrvaška  od leta 1991 – tudi ko je v vladah sodeloval Janša - dobivali vedno več ozemlja, »ker smo jim popuščali«. Janša po besedah Cerarja spet odprl nekaj, kar smo dosegli po 30 letih in prinaša gotovost.

Stališča Janše je označil za »škodljiva in nevarna«.

Cerar je ocenil, da Janša meša slovenski in strankarski interes, saj se pogovarja s predstavniki hrvaške vlade, ki so njegovi strankarski in politični partnerji v EPP. S takšnimi popuščanji »bi lahko Slovenijo spet pripeljali v podrejen položaj«.

Komentarji: