Župan Bihaća opozoril pred zaostritvijo migrantske krize

Fazlić je napovedal, da bodo zaradi pomanjkanja pomoči s strani vlade v Sarajevu prisiljeni uvesti radikalne ukrepe, kot je zapiranje začasnih migrantskih centrov.
Fotografija: Skupina beguncev na avtobusni postaji čaka prevoz v Bihać. FOTO: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Skupina beguncev na avtobusni postaji čaka prevoz v Bihać. FOTO: Jure Eržen/delo

Župan Bihaća Šuhret Fazlić je danes opozoril, da se lokalne oblasti v tem mestu v unsko-sanskem kantonu na severozahodu Bosne in Hercegovine ne morejo več učinkovito spopadati s migrantsko krizo. Kot je dejal, je na tem območju več kot 6000 migrantov, ki jim zaradi razsežnosti krize kmalu ne bodo več mogli pomagati.

Po navedbah bihaškega župana vsak dan v unsko-sanski kanton pride približno 150 novih migrantov.

Fazlić je na novinarski konferenci v Sarajevu napovedal, da bodo zaradi pomanjkanja pomoči s strani vlade v Sarajevu prisiljeni uvesti radikalne ukrepe, kot je zapiranje začasnih migrantskih centrov. Dodal je, da bodo od naslednjega ponedeljka morali prekinitvi z vsemi storitvami, ki so jih bili deležni migranti, je poročala regionalna televizija N1.

Župan Bihaća je dejal, da so samo za potrebe migrantov v centru Vučjak porabili več kot 50 tisoč evrov, od vlade BiH pa niso prejeli nobene finančne pomoči. Lokalne oblasti za center Vučjak dnevno zagotavljajo 20 tisoč litrov vode in tri tisoč obrokov hrane ter zdravniško oskrbo, je dodal.

Kot enega od problemov je župan Fazlić tudi izpostavil, da Hrvaška v bližini Bihaća še vedno vrača migrante čez ilegalne mejne prehode. FOTO: Jure Eržen/delo
Kot enega od problemov je župan Fazlić tudi izpostavil, da Hrvaška v bližini Bihaća še vedno vrača migrante čez ilegalne mejne prehode. FOTO: Jure Eržen/delo


Spomnil je, da je zaprtje nastanitvenega centra v Vučjaku zahtevala tudi Evropska unija, ker je center preblizu meje s Hrvaško. Kot enega od problemov je Fazlić tudi izpostavil, da Hrvaška v bližini Bihaća še vedno vrača migrante čez ilegalne mejne prehode. Zatrdil je, da je hrvaška policija nedavno na ta način poslala v BiH tudi skupino migrantov, ki je na Hrvaško vstopila čez mejni prehod Bajakovo na hrvaško-srbski meji.

Ocenil je, da oblasti v BiH poskušajo zmanjšati razsežnosti migrantske krize in trdijo, da je na območju celotne države približno 4000 migrantov. Kot je poudaril, je samo v unsko-sanskem kantonu več kot 6000 ljudi, ki so v začasnih migrantskih centrih, zaradi česar se v Bihaću soočajo z resnimi komunalnimi in varnostnimi izzivi.

Župan je danes tudi napovedal, da bo po 50 prebivalcev kantona vsak dan protestiralo pred parlamentom BiH, če ne bodo kmalu rešili težave z migranti na območju Bihaća. Zagrozil je tudi, da bodo protestniki v Sarajevu vzpostavili odprti center za migrante, če vlada BiH ne bo finančno pomagala reševati migrantske krize, ki bi na območju Bihaća lahko postala tudi humanitarna kriza.

Preberite še:

Komentarji: