Kalifornijci spet bežijo pred hudimi požari - muzeja Getty ogenj še ne ogroža

O smrtnih žrtvah za zdaj ne poročajo. Doslej naj bi bil ranjen le eden od več tisoč gasilcev, ki se na terenu borijo s požari dan in noč.
Fotografija: Zaradi požarov v Kaliforniji podjetja izklapljajo elektriko, saj veter podira daljnovode in iskre hitro zanetijo požar. FOTO: Apu Gomes/Afp
Odpri galerijo
Zaradi požarov v Kaliforniji podjetja izklapljajo elektriko, saj veter podira daljnovode in iskre hitro zanetijo požar. FOTO: Apu Gomes/Afp

Po Kaliforniji še vedno divjajo hudi požari, zaradi katerih so morali včeraj z gričev blizu muzeja J. Paula Gettyja v losangeleškem predmestju Brentwood evakuirati več tisoč prebivalcev. Naravna katastrofa grozi tudi domovom slavnim - svoje prebivališče sta morala med drugimi zapustiti tudi ameriški filmski igralec in nekdanji kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger in košarkar NBA LeBron James.

Oba sta bila med več tisoč prebivalci bogate soseske, ki so morali v ponedeljek zgodaj zjutraj zapustiti svoje domove. Ta požar je uničil 242 hektarjev površin in pet hiš ter ustavil promet na avtocesti 405 ter severno pot do mednarodnega letališča Los Angeles.

»Ti požari v Los Angelesu niso šala. Nora noč,« je tvitnil zvezdnik Los Angeles Lakersov James. Požar ni le pregnal Schwarzeneggerja z doma, ampak je tudi preprečil premiero njegovega novega filma o Terminatorju v Hollywoodu.



Zaradi požara se je s hribov vila karavana luksuznih avtomobilov, za njimi pa so ostajale pred nočjo čarovnic praznično okrašene graščine. Muzeja Getty, ki gosti neprecenljiva umetniška dela, požar za zdaj še ne ogroža, poroča STA.  

To je le eden od požarov v naravi, ki so v zadnjem tednu zajeli Kalifornijo zaradi močnega vetra in suhega vremena in zaradi katerih je guverner Gavin Newsom razglasil izredne razmere za območje celotne Kalifornije. Največji požar še naprej divja na severu v okrožju Sonoma.



Požar Kincade se je razširil na 260 kvadratnih kilometrov, uničil je 96 zgradb, od tega 40 stanovanjskih hiš, ogroža jih še 80.000. Ukaz za evakuacijo je prizadel 200.000 ljudi predvsem iz mesta Santa Rosa. Oblasti se bojijo, da se bodo ognjeni zublji razširili do avtoceste 101 in dosegli območja, kjer požari niso divjali že vse od 40. let prejšnjega stoletja.

O smrtnih žrtvah za zdaj ne poročajo. Doslej naj bi bil ranjen le eden od več tisoč gasilcev, ki se na terenu borijo s požari dan in noč. Stanje se ne bo kmalu izboljšalo; vremenoslovci ne napovedujejo dežja, ampak nadaljevanje močnih vetrov, ki ponekod dosegajo orkansko moč 164 kilometrov na uro.

Največji požar še naprej divja na severu v okrožju Sonoma. FOTO: Philip Pacheco/Afp
Največji požar še naprej divja na severu v okrožju Sonoma. FOTO: Philip Pacheco/Afp


Zaradi požarov v Kaliforniji podjetja izklapljajo elektriko, in sicer preventivno, saj veter podira daljnovode in iskre hitro zanetijo požar. Zaradi tega je bilo na severu države brez elektrike okrog 2,5 milijona ljudi.

Podjetje Pacific Gas & Electric je priznalo, da so njihovi daljnovodi kljub izklopom elektrike zanetili najmanj tri požare, zato so oblasti že napovedale uradno preiskavo. 

PG&E je po poročanju BBC januarja letos vložilo prošnjo za stečaj, potem ko so se v letih 2017 in 2018 soočili s številnimi tožbami žrtev divjih požarov.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: