Umrl zdravnik, ki je prvi opozoril na virus, številni Kitajci jezni

Policija ga je decembra sprva obtožila, da širi lažne govorice. Številni Kitajci sedaj izražajo nezadovoljstvo.

Objavljeno
07. februar 2020 06.53
Posodobljeno
07. februar 2020 09.28
Zdravnik Li Wenliang se je zaradi neustreznega obnašanja oblasti s koronavirusom okužil tudi sam. FOTO: Li Wenliang
A. V.
A. V.
Zdaj je uradno, kitajski zdravnik Li Wenliang je umrl. Številni mediji so o njegovi smrti poročali že v četrtek, kar so v bolnišnici sprva zanikali, toda nekaj ur kasneje so vendarle potrdili, da je umrl zdravnik, ki je že decembra kot prvi poročal o izbruhu virusa. Tedaj je sicer mislil, da gre za sars, šele kasneje so odkrili, da gre za koronavirus.

Ko je Li opozoril ostale zdravnike na virus, ga je kmalu obiskala policija in ga obtožila, da širi lažne govorice. Skupno je bil eden od osmih ljudi, ki so jih preiskovali zaradi širjenja laži in panike.


Želel je samo opozoriti sodelavce


Star je bil 34 let in še v začetku tega tedna je podal izjavo za CNN. »Želel sem samo opozoriti moje sodelavce, naj bodo previdni,« je dejal.

Kasneje, ko so izvedeli, da je imel prav, je postal svetovno znan, toda ker niso pravočasno uvedli varnostnih ukrepov za zdravstveno osebje, se je s koronavirusom okužil tudi Li. Bolezenske znake je imel že dolgo, šele konec januarja pa so potrdili njegovo diagnozo, poroča BBC.
 

image
30. januarja je Li Wenliang na spletu objavil pismo policije z obtožbami o lažnem vznemirjanju javnosti. Foto Li Wenliang
Sedaj že 638 mrtvih


Marsikdo je tudi prepričan, da je Li resnično umrl že v četrtek, ampak so kitajske oblasti uradno potrditev raje sporočile sredi noči, ko medije spremlja manj ljudi.

Li je 30. januarja na omrežju weibo sicer objavil kopijo pisma policije, ki ga je moral podpisati. Zraven je predstavil svojo zgodbo v celoti, oblast se mu je kasneje opravičila.

Skupno je sedaj zaradi koronavirusa umrlo že 638 ljudi, vsi z izjemo dveh na Kitajskem. Ena oseba je namreč umrla na Filipinih in ena v Hongkongu.


»To ni smrt žvižgača, ampak smrt heroja«


Na Lijevo smrt so se besno odzvali številni Kitajci. Predvsem na družbenem omrežju weibo so številni izrazili jezo, češ, da bi morala kitajska oblast drugače posredovati. Sprva že ob samem začetku, ko je Li opozarjal na virus, nato pa tudi ob njegovi smrti, zato so se spet pojavile polemike o svobodi govora na Kitajskem.

»To ni smrt žvižgača, ampak smrt heroja,« se glasi eno od sporočil na weibu. Takšnih in podobnih sporočil je na tisoče.

Še dodatno razsežnost Lijeve drame pa je, da bo njegova žena junija rodila.