Trump v kongres po 7,8 miljarde dolarjev za pomoč prizadetim v orkanu Harvey

Harvey naj bi povzročil za vsaj 125 milijard dolarjev škode.

Objavljeno
02. september 2017 10.57
STORM-HARVEY/
J. B.
J. B.

Prebivalcem ameriških zveznih držav Teksas in Louisiana, kjer je orkan Harvey povzročil najhujše razdejanje, naj bi po poročanju svetovnih medijev kmalu na pomoč priskočil ameriški kongres. Predsednik ZDA Donald Trump je včeraj kongres prosil za 7,85 milijarde dolarjev pomoči, kmalu pa naj bi zaprosil še za dodatnih 6,7 milijarde dolarjev pomoči.

"Iščemo denar. Delamo vse, kar je v naši moči," je Trump včeraj dejal zbranim novinarjem. A "vse" bo očitno premalo. Greg Abbott, guverner Teksasa, kjer je v zatočiščih okoli 42.000 ljudi, ocenjuje namreč, da bodo poplave za seboj pustile opustošenje, katerega sanacija bi lahko izstavila račun višji od 125 milijard dolarjev - za primerjavo, to je približno toliko kot ustvari slovensko gospodarstvo v treh letih.

Doslej najhujša naravna katastrofa na ameriških tleh, orkan Katrina, je Američane stal več kot 100 milijard dolarjev. Zasebna vremenoslovska agencija AccuWeather, ki za mnoge ameriške medije skrbi za vremensko napoved in podatke, ob tem ocenjuje, da bo gmotna škoda po orkanu presegla 190 milijard dolarjev, kar je okoli odstotek ameriškega BDP, povzema STA poročanje nemške tiskovne agencije dpa.

Trump bo danes drugič obiskal Teksas, tokrat Houston, kjer je bilo po besedah župana Sylvestra Turnerja pod vodo 136.000 poslopij. Jutrišnji dan bo Trump razglasil za nacionalni dan molitve za žrtve orkana, ki je zahteval okoli 50 življenj.