Uspešni na področju označevanja v industriji (VIDEO)

Podjetje Adheziv iz Šentjurja se nenehno prilagaja novim trendom, večkrat so bili že prvi na tržišču z novimi programi.
Fotografija: Vojko Arzenšek, direktor podjetja Adheziv, pravi, da so prvi lansirali vektorske industrijske laserske tiskalnike, kot tudi projekte sledljivosti v prehrambeni industriji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Vojko Arzenšek, direktor podjetja Adheziv, pravi, da so prvi lansirali vektorske industrijske laserske tiskalnike, kot tudi projekte sledljivosti v prehrambeni industriji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Podjetje Adheziv iz Šentjurja, ki je lani beležilo dobrih sedem milijonov evrov prihodkov in nekaj več kot 153.000 evrov čistega dobička, je eno izmed petih podjetij v Sloveniji, ki se ukvarjajo z označevanjem v industriji. Pri tem so zelo uspešni, saj obvladujejo polovico slovenskega trga, po tekoči prodaji pa so večji kot vsa konkurenca skupaj.

Letošnji rezultati, tako prihodki kot dobiček, pa bodo, glede na poslovanje v prvi polovici leta, veliko boljši kot lani, napoveduje direktor Vojko Arzenšek. V preteklih letih so namreč precej investirali v samo dejavnost in v tržišča, letos pa bodo že vidni rezultati teh vlaganj. Delež izvoza v prodaji znaša 42 odstotkov, prisotni pa so na trgih Nemčije, Poljske, Avstrije, Slovaške, Češke, Rusije, Ukrajine, Hrvaške, BiH, Srbije in Makedonije.

Vojko Arzenšek, direktor podjetja Adheziv, pravi, da je učinkovita raba virov stalnica v podjetju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Vojko Arzenšek, direktor podjetja Adheziv, pravi, da je učinkovita raba virov stalnica v podjetju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


V lanskem letu so imeli 11 zaposlenih, dodana vrednost na zaposlenega pa je znašala 58.786 evrov. V prihodnje predvidevajo tudi povečanje števila zaposlenih in širitev, saj so trenutno omejeni s kapacitetami na sedanji lokaciji. »Konec lanskega leta so ustanovili podjetje še na Hrvaškem, v začetku letošnjega leta pa v Srbiji, kjer predvidevajo najvišjo rast, tako prodaje, prihodkov in seveda tudi zaposlenih,« pojasnjuje Vojko Arzenšek.


Za izpis podatkov na etikete le 42 milisekund


Podjetje Adheziv, ustanovljeno leta 1991, se je do sredine 90. let ukvarjalo z distribucijo embalažnih materialov, leta 1995 pa so začeli s programi označevanja v industriji. Projekte označevanja izvajajo v celoti, od zasnove do izvedbe, zagona, šolanja operaterjev in primopredaje uporabnikom, po sistemu 'na ključ'. »Gre za označevanje v industriji na proizvodnih linijah, kjer se izdelki proizvedejo in potujejo po tekočih trakovih proti pakiranju in naša naloga je, da najdemo primerno mesto za vgradnjo naprav za označevanje, ki potem avtomatsko označujejo izdelke, ne da bi se ti morali ustavljati. To pomeni, da se za to ne porabi dodaten čas. Seveda moramo slediti vsem zahtevam po kapaciteti, torej po hitrosti prehoda teh izdelkov, da ne bi zaradi označevanja prišlo do kakšnih zastojev. Poleg tega se s tem ni treba nikomur ukvarjati, saj vse poteka avtomatsko,« pojasnjuje direktor Adheziva.

Lasersko tiskanje podatkov na izdelke. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Lasersko tiskanje podatkov na izdelke. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Podjetje se nenehno prilagaja novim poslovnim trendom, tako so že leta 2001 prvi vektorski industrijski laserski tiskalnik montirali v Pivovarni Union. »Ta je bila prva, ki je imela na etiketah piva rok uporabe in ostale podatke izpisane v celoti, in ne iz pikic kot drugi. Čas za markiranje pa je le 42 milisekund.«


Sledljivost v industriji hrane in pijač


V letu 2003 je Adheziv prvi ponudil tržišču označevanje za sledljivost v industriji hrane in pijač z uvedbo paletnih etiketirk, kjer se aplicirata dve enaki etiketi na stranici palete s podatki o sledljivosti pakiranih artiklov. Začeli so v Drogi Kolinski, opremili 11 proizvodnih linij v Pivovarni Union, pet linij v Radenski, tri v Pivovarni Laško, pa v Ljubljanskih mlekarnah …



»Etiketiranje palet poteka tako, da po valjčni progi pride paleta, na primer, pijače iz proizvodnje, na katero posebna ročica aplicira etiketo, skener pa obenem prebere kode in če je vse v redu, spusti paleto naprej ter enako etiketo z enako številko kode prilepi še na drugo stran palete, jo spet poskenira in če je vse v redu, jo spusti naprej. Obenem takoj da signal za vknjiženje v zalogo, pri čemer se proizvodnja razbremeni te palete in obenem z njo obremeni skladišče. Pri izhodu iz skladišča so spet nameščeni skenerji in ko pride tovornjak po palete izdelkov, jih viličar pelje mimo skenerja, ki takoj razdolži skladišče in pripravi elektronsko dobavnico, ki se na koncu tudi avtomatsko natisne,« potek pojasni Vojko Arzenšek.


Označevanje škatlic tablet zaradi izločanja ponaredkov


Podjetje Adheziv s kooperativno poslovno povezanimi podjetji Inel iz Celja in Metronik iz Ljubljane že od leta 2003 izvaja omenjene projekte označevanja, industrijske elektronike, avtomatike in proizvodno-informacijske tehnologije. Največji obseg dejavnosti pa je v farmaciji, saj so že leta 2008 zaznali, da se pripravlja nova zakonodaja, po kateri bo treba škatlice tablet oziroma zloženke tablet, kot jih imenujejo v farmaciji, individualno označiti zaradi tega, da se s trga izločijo ponaredki. »V slovenskem farmacevtskem podjetju, s katerim smo že prej sodelovali, smo dobili možnost prve nadgradnje njihove linije s takšnim sistemom. Inel kot naš kooperativni partner je razvil samostojen sistem z vsemi potrebnimi podsistemi, od označevanja, do preverjanja s kamerami. Programsko opremo pa je izdelal Metronik. Po uspešni predstavitvi v domačem farmacevtskem podjetju smo začeli serijsko izdelovati in tržiti sisteme po farmacevtskih podjetjih v Sloveniji in tudi v nekdanji Jugoslaviji, po Evropi in Rusiji,« prebojno zadevo opiše Vojko Arzenšek.

Podjetje označuje veliko izdelkov, od hrane do pijače in zdravil. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Podjetje označuje veliko izdelkov, od hrane do pijače in zdravil. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Po njegovih besedah pa so obenem imeli tudi srečo, da so pri tem vgrajevali verifikacijske kamere vodilnega nemškega in svetovnega proizvajalca takšnih sistemov, ki je navdušen nad našim sistemom prenehal sodelovati z dotedanjim proizvajalcem iz Belgije in začel ta sistem kupovati od nas. »In to se je razvilo tako daleč, da je šlo na stotine sistemov k temu proizvajalcu, ki jih je potem tržil po vsem svetu. Tako so pri nas zrasle količine in padle cene na enoto takšnega proizvoda. Zaradi nenehnih zahtev omenjenega nemškega podjetja po novih dodatnih in razvojnih enotah smo tudi neprestano nadgrajevali tehnologijo. Obenem pa nam ni bilo treba skrbeti za servis naprav, saj smo usposobili njihove ljudi, ki so po vsem svetu, tako za vgradnjo kot tudi za servis teh naprav,« še pravi direktor Adheziva.
 

Inovativnost je njihovo vodilo


Podjetje je bilo vedno zelo inovativno, verjetno najbolj inovativno v njihovi panogi, zato so tudi prišli do pozicije, ki jo imajo. Kot poudarja Arzenšek, so prvi lansirali vektorske industrijske laserske tiskalnike, kot tudi projekte sledljivosti v prehrambeni industriji, prvi in edini so v Sloveniji lansirali in ponudili serializacijo zloženk tablet z unikatnimi kodami in agregacijo zbirnih paketov v farmacevtski industriji. »In vedno, ko smo končali tak projekt, sem se vprašal, kaj bo zdaj – zdaj pa bo dosti manj prometa in posla, ampak se je vedno pojavilo nekaj novega, kar je bilo prej nepredstavljivo. Tako je prišel nov ciklus, ki je potegnil za sabo navzgor prihodke za več let.« Poleg tega je te sisteme potrebno vzdrževati in nadgrajevati; ponavadi jih kupec želi po desetih letih zamenjati za novejše, tako da v tem Arzenšek vidi prihodnost predvsem v Sloveniji. Precejšnjo rast prihodkov pričakujejo tudi pri novih podjetjih, ki so jih ustanovili v tujini in tudi pri novih distributerjih na tujih trgih.


Njihove naprave porabijo do štirikrat manj energije


Učinkovita raba virov je stalnica v podjetju, saj njihove naprave za označevanje porabijo tudi do štirikrat manj elektrike kot konkurenčne, in vse so energijskega razreda A+++. Vse naprave za označevanje so v stalnem procesu razvoja in nadgrajevanja, kajti »mi kot podjetje za inženiring za označevanje vključujemo vedno najboljše sisteme in komponente za kupce«. Nekateri kupci sicer gledajo samo na ceno, medtem ko drugi, predvsem v Sloveniji, zelo dobro razumejo, da je pomemben strošek dolgoročnega delovanja naprave. »Zato se ne odločajo samo za nizkocenovne artikle, ampak gledajo na kvaliteto in v našem programu so sistemi za označevanje vrhunskih svetovnih proizvajalcev, ki zato, da ohranijo svoj položaj na trgu, skrbijo za konstanten razvoj izdelkov.

...
...


Samo kot primer, nemško podjetje Leibinger, ki je proizvajalec vrhunskih ink jet sistemov, je te sisteme vzpostavil na tak nivo, da imajo oznako A+++, in v povprečju porabijo trikrat manj električne energije kot standardni sistemi konkurenčne naprave. Mogoče to ni tako pomembno za podjetje, ki ima samo en sistem, za podjetje, ki ima 40 takšnih sistemov, pa je zelo pomemben dejavnik, saj doprinese k večjemu prihranku stroškov za energijo,« še pojasnjuje Vojko Arzenšek.

Preberite še:

Komentarji: