V četrtek bo priložnost za spoznavanje poklicev iz prve roke

Več kot sto podjetij bo odprlo vrata mladim in njihovim staršem za lažjo odločitev o izbiri poklica.
Fotografija: Varilci so med najbolj iskanimi poklici. Na fotografiji Hazim Hodžić, držžavni prvak v varilstvu 2017. FOTO: Jožže Suhadolnik
Odpri galerijo
Varilci so med najbolj iskanimi poklici. Na fotografiji Hazim Hodžić, držžavni prvak v varilstvu 2017. FOTO: Jožže Suhadolnik

Prihodnji četrtek, 29. novembra ob 16.30, bo več kot sto podjetij iz različnih gospodarskih dejavnosti na 134 lokacijah odprlo vrata osnovnošolcem in srednješolcem – predvsem gimnazijcem – ter njihovim staršem. »Na Dnevu slovenskega gospodarstva se bodo tako imeli možnost seznaniti s poklici, naravo in pogoji dela v konkretnem delovnem okolju.

Namen je, da mladi pridobijo čim bolj realne informacije o poklicnih možnostih, ki jih imajo, ko končajo neko izobraževanje,« je pojasnila Andreja Sever z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki dogodek organizira, kot partnerja pa sta se zbornici pridružila še zavod za zaposlovanje in zavod za šolstvo.
 

Spremembe, ki jih pogosto ne poznamo


Poklici se čedalje hitreje spreminjajo, hkrati pa imajo mladi zdaj neprimerno manj priložnosti, da bi se sploh srečali z določenimi poklici, ki so jih še njihovi starši spoznavali kot otroci, ko so pri različnih opravilih opazovali starše. Tako imajo o določenih poklicih napačne predstave, na primer da so umazani, naporni, čeprav to (že dalj časa) ne drži več, mnogih pa morda sploh ne poznajo.

Delo Infografika
Delo Infografika


Andreja Sever je pojasnila, da na dan odprtih vrat vabijo tudi starše, ker imajo pomembno vlogo pri poklicnem odločanju svojih otrok, pogosto pa tudi oni nimajo dovolj informacij o poklicih, pogojih dela, trgu dela ali pa imajo nepravilne predstave o tako imenovanih tehničnih poklicih.

»Dokler nisem prišel sem, v podjetje, sploh nisem vedel, da me to zanima,« je opisal eden od udeležencev preteklih dnevov odprtih vrat, ki jih GZS letos organizira tretjič. V letih 2014 in 2015 so skupaj našteli več kot 3500 udeležencev.

Kot je poudarila Andreja Sever, je možnost, ki jo s tem dogodkom ponujajo delodajalci, smiselno izkoristiti tudi zato, ker bodo lahko dobili občutek, kateri so perspektivni poklici, ki jih gospodarstvo potrebuje, in jih spoznali. Podjetja bodo gotovo tudi izkoristila priložnost in predstavila možnosti sodelovanja z njimi še v obdobju šolanja – na primer štipendiranje, vajeništvo, prakse …
 

Podjetja bodo sprejela do 8000 mladih


Pomembna informacija je, da je število obiskovalcev, ki jih bo posamezno podjetje sprejelo, omejeno, zato se je treba prijaviti. Skupaj je sicer na voljo več kot 8000 mest. To lahko storite prek uradne spletne strani projekta www.odkrijsvojtalent.si, kjer sta objavljena seznam vseh sodelujočih podjetij in kratek opis njihovih dejavnosti ter so našteti poklici, ki jih bodo predstavili obiskovalcem.

Delo Infografika
Delo Infografika


Akciji so se pridružila podjetja iz vseh slovenskih regij, največ pa iz Gorenjske, Pomurske in Podravske. Seznaniti se bo mogoče s poklici na različnih ravneh: od CNC-operaterjev, orodjarjev, strojnikov in elektrotehnikov do inženirjev s področja informatike, elektrotehnike in strojništva, predstavljeni pa bodo tudi poklici v lesarstvu, gostinstvu, turizmu ...

V podjetju bodo obiskovalce pričakali zaposleni, ki jim bodo predstavili podjetje in različne poklice, ki jih tam opravljajo. Obiski bodo potekali neformalno, sproščeno in so namenjeni povezovanju in spoznavanju. Vsako podjetje se bo predstavilo na svojstven način.

Komentarji: