Prva dva referenduma v mandatu Janševe vlade

PS je zbrala 30 podpisov poslancev in je malo pred polnočjo vložila pobudi za razpis referendumov o holdingu in slabi banki.

Objavljeno
31. oktober 2012 03.39
T. S. An. B., notranja politika
T. S. An. B., notranja politika

Ljubljana − Pozitivna Slovenija je zbrala 30 podpisov poslancev in je malo pred polnočjo, torej tik pred iztekom roka, vložila pobudi za razpis dveh referendumov − o ustanovitvi državnega holdinga in o ustanovitvi slabe banke.

Socialna demokracija, ki sicer obema ukrepoma vlade nasprotuje, se pobudi ni pridružila, pač pa so manjkajoče tri podpise prispevali nepovezana Ivan Vogrin in Borut Ambrožič ter član SD Srečko Meh.

Janševa vlada ustanovitev slabe banke in državnega holdinga šteje za dva od petih nujnih protikriznih ukrepov, zato bo verjetno o pobudi najprej zahtevala ustavno presojo. To lahko formalno zahteva državni zbor, za vložitev zahteve na ustavno sodišče pa ima sedem dni časa.

Če ustavno sodišče ugotovi, da sta v skladu z ustavo, bo državni zbor moral razpisati oba referenduma, ki bosta pred koncem letošnjega leta ali na začetku prihodnjega.

Koalicija zgrožena

Največja vladna stranka SDS se je na Twitterju na potezo stranke Zorana Jankovića ostro odzvala. »Ta destruktivna poteza Jankovića in Lukšiča bo samo še dodaten motiv, da se temeljito razišče krivda za rop slovenskih bank,« in »PS in SD sta se dokončno razgalili kot orodje stricev iz ozadja, ki so slovensko suverenost ogrožali pred 21 leti in jo ogrožajo tudi danes,« so zapisali v stranki predsednika vlade Janeza Janše.

Oglasili so se tudi v najmanjši vladni stranki NSi in dodali: »Pozitivna Slovenija ne izbira sredstev pri rušenju vlade, čeprav v škodo Sloveniji. Dejstvo: slaba banka bi odkrila nečednosti stricev iz ozadja.«