Sindikati zahtevajo umik znižanja nadomestil za brezposelne

Zakon o interventnih ukrepih- nižja nadomestila, manjša porodniška nadomestila in spodbuda za delodajalce.

Objavljeno
26. junij 2013 11.59
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) od vlade zahteva, da umakne predlog znižanja nadomestil za brezposelne, ki je predviden za sprejem po nujnem postopku in izpelje usklajevanja s socialnimi partnerji.

Nesprejemljivo se jim zdi, da »je vlada nadomestila znižala enostransko, brez posvetovanja s socialnimi partnerji in v nasprotju s stavkovnim sporazumom podpisanim 10. maja lansko leto.«

Vlada je na namreč na petkovi dopisni seji določila besedilo predloga zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva.

Predlog zakona določa znižanje z odločbo priznanih zneskov denarnega nadomestila za primer brezposelnosti za tri odstotke. Ob tem ta ne bo mogel biti nižji od najnižjega zneska denarnega nadomestila, določenega v zakonu o urejanju trga dela. Ta razen izjem, ki jih določa zakon, znaša 350 evrov. Marca so sicer upravičenci v povprečju prejeli 675,64 evrov bruto nadomestila.

Znižanje bi veljalo tudi za brezposelne, ki bodo z dnem uveljavitve zakona že prejemali denarno nadomestilo. V teh primerih bo Zavod RS za zaposlovanje znova odločil o višini nadomestila.

V istem predlogu je vlada predlagala tudi spodbudo za delodajalcem. Tisti, ki bodo v času veljavnosti zakona za nedoločen čas zaposlili osebo, mlajšo od 30 let, ki je vsaj mesec dni prijavljena v evidenci brezposelnih oseb, bodo za prvi dve leti zaposlitve oproščeni plačila prispevkov delodajalca. Ukrep bi veljal za zaposlitve od 1. oktobra letos do konca leta 2014.

Predlog zakona določa tudi zgornjo mejo izplačila porodniškega nadomestila na dvakratnik povprečne mesečne plače v Sloveniji v skladu z zakonom o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom. Ta znaša 2862,84 evrov bruto mesečno. To bi veljalo le za upravičenke, ki bodo začele postopek uveljavljanja porodniškega nadomestila po uveljavitvi zakona.