Na politični oder uradno vstopila zelena stranka Vesna

Vesna je uradno ustanovljena. Urša Zgojznik in Uroš Macerl sta potrjena kot sopredsednika stranke.
Fotografija: Vesna ima podporo evropskih Zelenih, z Uršo Zgojznik, Urošem Macerlom je tudi Thomas Waitz. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Vesna ima podporo evropskih Zelenih, z Uršo Zgojznik, Urošem Macerlom je tudi Thomas Waitz. FOTO: Črt Piksi/Delo

Ustanovni kongres zelene stranke Vesna, ki je potekal v Zagorju ob Savi, je končan. Vesna je uradno ustanovljena, na kongresu pa so izvolili tudi organe stranke ter sopredsedstvo. Stranka ima dva predsednika in dva podpredsednika. Vodenje nove zelene stranke sta prevzela okoljevarstvena aktivista Urša Zgojznik in Uroš Macerl.

»Čas je, da se aktiviramo, ker si želimo več od naših voditeljev, boljše prihodnosti, drugačnih politik,« so pred današnjim ustanovnim kongresom, ki poteka v Delavskem domu v Zagorju ob Savi, zapisali v stranki.

Spremeniti odnos do korupcije na več področjih

Na kongresu je bilo slišati tudi, da želi stranka s svojim delovanjem spremeniti odnos do korupcije na več področjih. Kot šolski primer tega je Macerl navedel, povezavo multinacionalke LaFarge s politiko na račun zdravja ljudi. Boj z njo je trajal več kot 15 let, do uspeha na sodišču. A se nikomur ni nič zgodilo. Dodal je primer, ko se dva politika v 20 minutah odločita in v zakon o vodah vtakneta dva nezakonita člena, potem pa nevladniki štiri mesece vlagajo izredne napore, da na referendumu zakon pade. Dokaz, da se politika ne bo spremenila, je to, da so potem skušali iste člene vstaviti v druge zakone.

Stranka ima dva predsednika in dva podpredsednika. FOTO: Črt Piksi/Delo
Stranka ima dva predsednika in dva podpredsednika. FOTO: Črt Piksi/Delo

Urša Zgojznik pa je povedala, da ni ona očistila Slovenije v več akcijah, temveč smo to storili skupaj. Žal pa je to še vedno najpogostejša okoljska dejavnost pri nas. Nekdo odmetava smeti, nihče ga en kaznuje, potem pa to nekdo čisti in dosega različne rekorde. Nihče pa se ne ukvarja z omejitvijo potrošnje, pa o recikliranju in podobnem, raje načrtujejo sežigalnice. »Zelene politike nimamo, so le floskule pred volitvami,« pravi Zgojznikova.

Usklajen program

Vesna bo delovala z dvema predsednikoma in dvema podpredsednikoma. Sopredsednika stranke sta že postala Zgojznikova, predsednica Ekologov brez meja in nekdanja kandidatka za evropsko poslanko, in Macerl, predsednik Eko kroga in dobitnik prestižnega Goldmanovega okoljskega priznanja. Podpredsednica je Jasmina Jerant, ki se ukvarja z blaginjo mladih in zagovarja UTD. Opozorila je tudi na to, da je za boj s podnebnimi spremembami najpomembnejše ekonomsko, politično in družbeno opolnomočenje žensk. Drugi podpredsednik je Klemen Belhar, ki je najbolj ponosen na projekt Vrhnike brez odpadkov.

Stranka je prenovila in obogatila tudi spletno stran, po kongresu je na njej tudi program. Stranka je dejavna na socialnih omrežjih. Med temami, ki so jih tam obravnavali, so okoljski kriminal, opustitev premoga, zapiranje jedrskih elektrarn, mesta brez avtomobilov, razvoj javnega prometa, zmanjšanje uporabe plastike, financiranje kulture, vključenost civilne družbe v odločanje in podobno.

Evropski poslanci Zelenih so po vrsti prek spletne povezave sporočali, da vsaka evropska država potrebuje zeleno in napredno stranko. Nekateri so opazili, da ima Slovenija še veliko malih in srednje velikih kmetij, kar je vredno ohraniti, drugi gore in gozdove. Vsi pa so zagotovili podporo Vesni, ne zgolj za volitve, temveč tudi pozneje. Zgojznikova je dejala, da njihova podpora sloni na 20-letnem sodelovanju, zlasti vsebinskemu. Macerl pa je dejal, da so Zeleni del nekaterih najmočnejših vlad v EU, kar pomeni možnost prenosa izkušenj.

Župan občine Hrastnik Marko Funkl je povedal, da je s člani Vesne sodeloval, ko še ni bil župan, sodeluje pa tudi zdaj. Dodal je, da Slovenija potrebuje tako stranko, ki ni polna populizmov in nima praznega programa. Prvi predsednik Zelenih Slovenije Dušan Plut pa je Vesni svetoval, naj ne naredi njihovih strateških napak. Osnova za obstoj je, da se člani v celoti strinjajo s programom. Plut tudi meni, da je po 32 letih več kot čas, da vsi osamosvojitelji prepustijo prostor v politiki drugim, zlasti tistim, ki so že doslej nesebično opravljali veliko dela za ljudi in okolje. Tudi pisatelj Vlado Žabot je dejal, da prihajajo novi rodovi, ki jim je mar za prihodnost.

Preberite še:

Komentarji: