Jankovićevi in Janševi poslanci »najboljši sosedi«?

Konstitutivna seja DZ: Favorita teh dveh strank za naslednika Ljuba Germiča sta Borut Pahor (SD) in Gregor Virant (DLGV).

Objavljeno
16. december 2011 20.33
Posodobljeno
16. december 2011 20.38
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Predsednik republike Danilo Türk je nove poslance prvič sklical na sejo v sredo, 21. decembra. Na njej pa, sodeč po današnjem sestanku začasnih vodij poslanskih skupin, še ne bodo razpravljali o intervencijskem zakonu.

Sredino ustanovno sejo šestega sklica parlamenta bo vodil najstarejši poslanec Srečko Meh (SD). Po tradiciji bo ob navzočnosti širšega državnega vrha nove poslance najprej nagovoril odhajajoči predsednik DZ Ljubo Germič. Sledi sestavljanje mandatno-volilne komisije, ki bo potrdila poslanske mandate, in tako bo državni zbor tudi uradno konstituiran.

Po vljudnostnih gestah sledi resno delo. Poslanci morajo najprej izglasovati predsednika in dva podpredsednika državnega zbora. Konkretna imena za zdaj niso znana, saj koalicijska pogajanja še potekajo. Pričakovati je, da bo zmagovalec volitev Zoran Janković (PS) položaj ponudil enemu izmed najmočnejših koalicijskih partnerjev, torej Socialnim demokratom ali Državljanski listi Gregorja Viranta.

Začasni vodja poslanske skupine SD Samo Bevk je danes povedal, da si v stranki želijo, da bi položaj prevzel predsednik stranke Borut Pahor, a je končno odločitev prepustil njemu. Svojega kandidata pa imajo pripravljenega tudi v DLGV. Tudi pri njih bi to funkcijo prevzel strankin predsednik, torej Gregor Virant, je povedal novoizvoljeni poslanec Rihard Braniselj.

Na isti seji bodo poslanci na dnevni red najverjetneje uvrstili tudi oblikovanje parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko. Tam bodo člani omenjenega delovnega telesa najprej vsebinsko obravnavali intervencijski zakon in ga poskušali kar se da hitro poslati v dokončno poslansko glasovanje.

Začasni vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je dejal, da so v največji parlamentarni stranki predlagali ustanovitev začasnega odbora, ki bi poleg finančnega združeval še druge odbore. Ali bo tudi zaživel, se danes še niso dogovorili, bo pa znano po torkovem ponovnem sestanku šefov poslanskih skupin.

Proceduralno to ne predstavlja velike težave. Podoben postopek je stekel tudi ob začetku prejšnjega sklica DZ, ko so poslanci na hitro ustanovili odbor za zadeve Evropske unije. Pred tremi leti je namreč izbruhnila finančna kriza in je politika enotno podprla zakonodajo, ki je zagotavljala neomejena državna jamstva za bančne in hranilne vloge državljanov.

Tokrat so razmere bolj negotove, saj za sprejetje intervencijskega zakona, s katerim bi prihodnje leto zamrznili plače javnih uslužbencev in pokojnine, (še) ni enotne politične volje. Temu vprašanju so se danes izognili tudi na sestanku vodij poslanskih skupin.

SD skrajno levo, 
NSi skrajno desno

Danes so določili tudi načelni strankarski sedežni red. Skrajno desna sedišča v veliki dvorani bo, tako kot so si želeli, zasedli NSi. Preostalo »desno krilo« bo zasedlo 26 poslancev SDS. V SLS bodo ohranili iste pozicije kot ob prejšnjem sklicu: na desni sredini dvorane. Sedeža v zadnji vrsti bosta ohranila tudi manjšinska poslanca Laszlo Göncz in Roberto Battelli. Preostanek »sredinskih« sedišč bodo zapolnili v Pozitivni Sloveniji. Skrajno levo bo sedelo deset poslancev SD, ki si bodo »levo krilo« delili še z Desusom in DLGV.

Kot pred vsakim novim sklicem bodo službe DZ tudi letos pred prvim zasedanjemorganizirale učne ure parlamentarnih veščin. »Generalka«, na kateri se bodo novinci – letos jih je več kot dve tretjini – spoznavali s parlamentarnim glasovalnim sistemom, bo v torek dopoldne. Nekateri pa parlamentarno življenje spoznavajo tudi na internih strankarskih izobraževanjih. V DLGV, denimo, takšen »hitri tečaj« vodi nekdanji poslanec Marko Pavliha.