Predsednik DZ je Gregor Virant

Podprle so ga NSi, SLS, DLGV, SDS, Desus in narodni skupnosti. Podpredsednika DZ sta Ljudmila Novak in Jakob Presečnik.

Objavljeno
21. december 2011 16.50
Posodobljeno
21. december 2011 17.13
Nina Čakarić, Delo.si, M. P., notranja politika
Nina Čakarić, Delo.si, M. P., notranja politika

Ljubljana - Po izvolitvi je deveti predsednik DZ v Sloveniji dejal, da je pripravljen odstopiti, takoj ko bo sestavljena koalicijska pogodba, in vodenje prepustiti tistemu, ki mu jo bo ta pogodba namenila. Svojo izvolitev vidi kot gesto za deblokado DZ. Na tajnem glasovanju so mu poslanci namenili 52 glasov, njegovi protikandidatki Maši Kociper 38 glasov.

Virant o začasni rešitvi: »To smo poimenovali koalicija za konstituiranje državnega zbora, ni prejudic za kaj drugega.«

Virant o naslednjih korakih: »Parlament mora začeti z delom. Pred nami je intervencijski zakon, kjer bo veliko usklajevanja. Moja izvolitev je rešitev do sestave koalicijske pogodbe.«

Virant o podpori SDS: »V politiki ni prostora za zamere. Če so bile, smo jih vrgli čez ramo.«

Virant o pogovorih z Jankovićem: »Z gospodom Jankovićem se pogajamo. To je vse, kar lahko povem.«

Ob 18. uri znan nov predsednik DZ: Gregor Virant

Po osmih urah zasedanja, prepričevanja in glasovanja na prvi ustanovni seji DZ so poslanci za novega predsednika državnega zbora z 52 glasovi izglasovali Gregorja Viranta. Novi predsednik državnega zbora je takoj sprejel funkcijo in nadaljeval z vodenjem seje. Naslednja točka dnevnega reda je izvolitev treh podpredsednikov DZ.

Predsednik DZ je postal tisti, ki je prejel več glasov podpore, v vsakem primeru jih je moral prejeti vsaj 46. V razpravi pred glasovanjem so podporo Kociprovi napovedali v Pozitivni Sloveniji in SD, Virantu pa člani njegove liste ter poslanci SLS in NSi.

Kandidata Pozitivne Slovenije Maša Kociper in kandidat novo oblikovanega zavezništva Gregor Virant sta se za predsednika državnega zbora potegovala v tretjem krogu glasovanja. Borut Pahor je po neuspešnih dveh krogih glasovanja umaknil kandidaturo.

Mnoge je presenetila novica, da se je za glasovanje predsednika DZ oblikovalo novo zavezništvo strank SDS, Lista Virant, SLS, Desus in NSi, ki so predlagali svojega kandidata za predsednika, predsednika Liste Virant Gregorja Viranta.