Vriskova generalka pred velikim torkom

Prvi zadružnik danes sklical kolegij, da bi preveril, ali niso ogrožene njegove funkcije.
Objavljeno
14. november 2017 16.51
Mateja Babič Stermecki
Mateja Babič Stermecki

Ljubljana - Ali bo Peter Vrisk po skoraj dveh desetletjih in pol še naprej vodil Zadružno zvezo Slovenije ali pa bo njegove vladavine konec, bo jasno prihodnji torek, ko bodo o njegovem odpoklicu zadružniki tajno odločali na izrednem občnem zboru.

Znano je, da se Vrisk že dolga leta močno oklepa svojih številnih funkcij, in nič ne kaže, da bi se jim bil pripravljen kar tako odpovedati. Tako lahko razberemo tudi iz vabila, ki so ga te dni prejeli direktorji in predsedniki kmetijskih zadrug. Vrisk je za danes sklical kolegij vseh predsednikov in direktorjev zadrug, pri čemer nihče ne verjame, da je kolegij sklican zaradi prvih dveh točk na vabilu (izvajanje evropskega partnerstva za inovacije in predstavitev sprememb predloga zakona o kmetijstvu), temveč je jasno, da se prava vsebina skriva v točki tri, pod katero je skopo navedeno: aktualna problematika.

V resnici gre za »generalko« pred torkovim občnim zborom, na kateri naj bi po mnenju pobudnikov izrednega občnega zbora Vrisk danes želel izmeriti »volilni« utrip in izrabiti priložnost za prepričevanje tistih, ki bodo glasovali o njegovi prihodnosti.


Peter Vrisk v družbi predsednika države Boruta Pahorja in ministra za kmetijstvo Dejana Židana na kmetijskem sejmu v Gornji Radgoni. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Radi bi ohranili banko

Zadružniki bodo glasovali tudi o odpoklicu predsednika nadzornega odbora zadružne zveze Ivana Kureta. Za oba pobudniki menijo, da sta najodgovornejša za devetmilijonski dolg Kapitalske zadruge (in posledično vprašanje lastništva Deželne banke Slovenije). Posebej poudarjajo, da ne gre za menjavo celotnega upravnega in nadzornega odbora, ker bodo imeli drugi člani teh dveh organov v primeru odpoklica Vriska in Kureta do izvolitve novih predsednikov še vedno polna pooblastila.

V zadrugah, kjer niso več pripravljeni slepo slediti Vriskovim vprašljivim poslovnim idejam, želijo doseči, da bi zadružna zveza kot večinska lastnica Kapitalske zadruge zahtevala izredno revizijo Deželne banke in premislila, kako rešiti problem. Nemalo zadrug je ogorčenih, da Peter Vrisk prodaja delež v Deželni banki, poleg tega si ne želijo strateškega partnerja v Kapitalski zadrugi, temveč bi radi z novim vodstvom banko ohranili in sistem zadružništva povezali na sodoben način, ki bi omogočal večjo stabilnost celotnega sistema skupaj z Deželno banko, ki je še ena zadnjih bank v slovenski lasti. 

Vrisk je izgubil zaupanje precejšnjega dela zadrug, česar se, tako kaže, tudi sam dobro zaveda. Tudi zanj je očitno pomemben vsak glas, drugače ni mogoče razložiti dejstva, da je včeraj po hitrem postopku v Semenarno Ljubljana imenoval prokurista Srečka Korberja (ki je za nameček kazensko ovaden v zadevi Iskratel), s čimer si je zagotovil glas podpore na torkovem glasovanju.