Anomalija med testiranji nove kapsule crew dragon

Za kakšno anomalijo gre, pri podjetju SpaceX še niso povedali. Koliko se bodo zamaknili nadaljnji testi?
Fotografija: Testiranje motorjev crew dragona leta 2015. FOTO: SpaceX
Odpri galerijo
Testiranje motorjev crew dragona leta 2015. FOTO: SpaceX

Med testiranji nove kapsule za človeško posadko crew dragon podjetja SpaceX je prišlo do »anomalije«. Kakšne, pri Spacexu še niso razkrili, prav tako tudi ne pri Nasi.



A skoraj zagotovo bo to vplivalo na časovnico nadaljnjih testov. Številni poznavalci že namigujejo, da bodo morda Američani letos ostali praznih rok, da torej nobena kapsula ne bo astronavtov v vesolje ponesla z ameriških tal. Poleg podjetja Elona Muska novo kapsulo za astronavte razvija tudi Boeing, a so tudi zaradi dodatnih testiranj polet iz aprila premaknili na avgust.

SpaceX je marca uspešno testiral kapsulo, ki je odpotovala do Mednarodne vesoljske postaje in nazaj, včeraj pa so opravljali statične teste motorjev na vzletališču v Cape Canaveralu na Floridi. Okoliški prebivalci so nato opazili velik oblak dima, kar je nakazovalo na težave. Te so potrdili v podjetju: »SpaceX je opravil serijo testov na motorjih nove kapsule drew dragon na pristajališki coni 1 na Floridi. Prvi testi so se končali uspešno, pri zadnjem pa se je zgodila anomalija.«

Prvi mož Nase Jim Bridenstine je ob tem izjavil: »Ekipe Nase in Spacexa preverjajo okoliščine anomalije, ki se je zgodila med statičnim testom superdraco motorjev. Zato testiramo. Učimo se, dodamo nujne popravke in varno nadaljujemo v našem komercialnem programu za človeško posadko.«

Spletni portal Florida Today navaja nepotrjene informacije, da je bil testno plovilo skoraj uničeno. K sreči ni bil nihče poškodovan. Crew dragon je opremljen z osmimi superdraco motorji, ki so ključni za odlet kapsule v primeru izrednih razmer. Podjetje se je zdaj pripravljalo na naslednji ključni test nove kapsule, in sicer izredni dogodek sredi leta. S tem bodo dokazovali, da je kapsula varna in sposobna odleteti v primeru, če bi nosilno raketo razneslo med letom, in tako astronavte obvarovati najhujšega.

Kako ključnega pomena je ta varnostni sistem, se je pokazalo pri nesreči sojuza oktobra lani, ko se je izkazal zanesljivi ruski stroj in obvaroval dva astronavta. SpaceX je omenjeni test predvideval za junija letos, že leta 2015 so pokazali, da motorji dobro delujejo pri odletu s tal. Pri podjetju so načrtovali, da bodo pri testiranju odleta ob izrednem dogodku uporabili kapsulo, ki je marca uspešno opravila polet v vesolje. Za zdaj še ni znano, ali so ravno to uporabljali pri včerajšnjih testih.

Po rokih, ki so veljali pred včerajšnjo nesrečo, je podjetje prva astronavta Douga Hurleyja in Boba Behnkena v kapsulo posedeti oktobra in ju odpeljati v vesolje, a vprašanje, ali bo res tako.

Komentarji: