Atlas znova v akciji: parkour zanj mala malica

Roboti podjetja Boston Dynamics postajajo vse okretnejši. 
Fotografija: Atlas Foto Boston Dynamics/youtube
Odpri galerijo
Atlas Foto Boston Dynamics/youtube

Boston Dynamics je podjetje, ki razvija humanoidne in živalim podobne robote, ki bi z lahkoto odigrali zlobce v filmu o borbi med ljudmi in stroji za prevlado na Zemlji.

No, upajmo, da si v bolj ali manj oddaljeni prihodnosti ne bomo nakopali še kakšne vojne (s stroji) v resničnosti, saj bomo zagotovo imeli kar precej težav s klimatskimi spremembami, če ne bomo ukrepali. Pa, bodimo nekoliko bolj pozitivni, takšni roboti bi lahko tudi reševali življenja, kajne?

Vrnimo se v sedanjost (prihodnost še lahko spremenimo). Omenjeno podjetje na nekaj mesecev objavi nov posnetek, s katerim se pohvalijo z napredkom, ki ga je dosegel kakšen od njihovih robotov. Atlas se je tokrat izkazal v disciplini parkour, kjer z lahkoto preskoči deblo in se povzpne po škatlah. Kakšno oceno za izvedbo mu damo?



»Atlas uporablja računalniški vid, da se pravilno orientira v prostoru, kjer ima vidne oznake, da pravilno stopi. Programska oprema uporablja celotno telo – noge, roke in torso -, da obvladuje energijo in moč pri preskakovanju, ne da bi izgubil hitrost,« so posnetek opisali pri podjetju.

Če se prek njihovih posnetkov sprehodimo v preteklost. Takole zvezan z žicami je bil Atlas leta 2013:



Je pa že takrat kazal potencial, kajne?

Potem se je odpravil na sneg, kjer ga v primerjavi z nami ni zeblo:



Nikakor pa ne gre iz spomina ta posnetek. Salta nazaj in sonožni pristanek:



No, če se vam Atlas ne »dopade«, je tu še mehaničen pes, ki se je dobro znajde na gradbišču.  



Pri podjetju so julija napovedali, da bodo začeli prodajati zgoraj prikazanemu podobnega robota SpotMini (ki nima glave in nikakor ni simpatičen) prihodnje leto. Menijo, da bi bil uporaben kot varnostnik (predvidevamo, da nas bi večina hitro obrnila pete in pobegnila) ali kot dostavljavec (resno mislijo, da bi mu kdo odprl vrata?!).   

Spletnemu velikanu Google se je nekaj časa zdela dobra ideja, da je bilo podjetje Boston Dynamics v njihovi lasti, nato pa so ga lani prodali japonskemu SoftBanku.

Komentarji: