Barvita vesoljska pokrajina 5500 svetlobnih let stran od Zemlje

Spočijte si oči na zvezdni kopici RCW 38, ki leži okoli 5500 svetlobnih let od nas v ozvezdju Jadro. 

Objavljeno
11. julij 2018 12.02
Posodobljeno
11. julij 2018 13.53
Nova opazovanja zvezdne kopice RCW 38 z Zelo velikim teleskopom v Čilu. FOTO: ESO/K. Muzic
Zvezdna kopica RCW 38 v vsej svoji lepoti. »Umetniško delo« je nastalo s pomočjo nove infrardeče kamere HAWK-I na Zelo velikem teleskopu (VLT) Evropskega južnega observatorija (ESO) v Čilu.
 
Z opazovanjem v infrardeči valovni dolžini lahko HAWK-I natančno proučuje zvezdne kopice, kakršna je RCW 38. Ta namreč vsebuje na tisoče mladih, vročih, masivnih zvezd, ki ležijo okoli 5500 svetlobnih let od nas v ozvezdju Jadro (lat. Vela).

image
ESO/Digitized Sky Survey 2. Ackn Oddaljen pogled na območje v ozvezdju Jadro. FOTO: ESO/Digitized Sky Survey 2. Ackn

 
Osrednji del je na posnetku viden kot svetlo, modrikasto območje, kjer so mlade zvezde in protozvezde, ki se šele oblikujejo, so pojasnili pri ESO. Močna radiacija novorojenih zvezd povzroča, da plin močno žari, v nasprotju s hladnejšim plinom, ki se izkazuje z nežnejšim sijem v rdečih in oranžnih odtenkih.
 
Prejšnje slike območja, posnete v vidni svetlobi, so povsem drugačne (precej dolgočasne), saj na takšnih posnetkih ni toliko zvezd, ker njihov sij blokira plin in prah zvezdne kopice. Z infrardečimi instrumenti pa lahko prebodejo zastirko in pogledajo v samo srce oddaljenih zvezdnih porodnišnic.

image
RCW 38 v vidni svetlobi. FOTO: ESO

 
HAWK-I je del teleskopa štiri in deluje v bližnje infrardečih valovnih dolžinah, so razložili pri ESO. Instrumentu pomaga GRAAL, ki uporablja štiri laserske žarke, usmerjene v nebo, ki delujejo kot nekakšne umetne reference zvezd, da instrument popravi motnje v atmosferi. Posledično nastajajo bolj izostreni posnetki.


 
Pri ESO so še dodali, da je posnetek nastal med testnim opazovanjem v procesu znanstvene verifikacije obeh instrumentov, v katerem ugotavljajo sposobnosti novih naprav.  

image
Karta neba: z rdečim krožcem je označeno območje kopice v ozvezju Jadro (Vela). Karta po pojasnilih ESO prikazuje večino vidnih zvezd s prostim očesom. Jadro je vidno le na južnem nebu. FOTO: ESO, IAU and Sky & Telescope