Brutalna moč tajfuna, vidna iz vesolja

Ker smo daleč stran od območja divjanja tajfuna Tramija, lahko zapišemo, da so ti vremenski pojavi iz orbite videti lepi. A gre za surovo moč, ko vetrovi dosegajo hitrosti tudi več kot 200 kilometrov na uro.

Objavljeno
27. september 2018 07.55
Posodobljeno
27. september 2018 09.31
Kakor da bi kdo izpulil čep, je pomislil nemški astronavt Alexander Gerst. FOTO: ESA/Nasa-A.Gerst/Reuters
S. S.
S. S.
S teh izjemnih fotografij, ki jih je na Mednarodni vesoljski postaji posnel nemški astronavt Alexander Gerst, je razvidna moč narave. To je tajfun Trami, ki bo po napovedih meteorologov v prihodnjih dneh dosegel Japonsko.

image
Oko supertajfuna Trami FOTO: ESA/Nasa-A.Gerst/Reuters


»Kakor da bi kdo potegnil ogromen čep,« je ob fotografijah zapisal astronavt. »Gledati oko še ene divje nevihte. Tajfun Trami pete kategorije je neustavljiv in je namenjen proti Japonski in Tajvanu. Zavarujte se tam spodaj,« je dodal.

image
Na fotografijah je videti spokojno, a vetrovi dosegajo hitrosti več kot 200 kilometrov na uro. FOTO: ESA/Nasa-A.Gerst/Reuters


Dan po nastanku teh fotografij je tajfun k sreči nekoliko izgubil moč in ni več označen kot supertajfun, ko hitrosti vetrov presežejo 240 kilometrov na uro. Še vedno pa vrtinčasti vremenski pojav prinaša vetrove s hitrostmi okoli 195 kilometrov na uro, kar ustreza kategoriji tri na petstopenjski lestvici orkanov. Glavna razlika med tajfunom ali orkanom je pravzaprav območje nastanka. Orkani nastajajo nad Atlantikom in severovzhodnim Pacifikom, tajfuni pa nad severozahodnim Tihim oceanom, tropski cikloni pa nastajajo v južnem Tihem oceanu ali nad Indijskim oceanom.

Trami sledi supertajfunu Mangkhutu, ki je pred slabima dvema tednoma na Filipinih zahteval 127 življenj. Večina ljudi je umrla v zemeljskem plazu, ki se je na območju mesta Itogon sprožil po obilnem deževju.

image
Tajfun Trami sledi smrtonosnemu tajfunu Mangkhut. FOTO: ESA/Nasa-A.Gerst/Reuters


Trami bo vsaj še danes vztrajal nad oceanom, ki je idealno območje, da ohranja svojo moč, saj jo pridobiva iz vodne pare. Japonske otoke Rjukju bo, če ne bo spremenil smeri, dosegel v noči s petka na soboto. Nato bo po izračunih meteorologov zavil proti severu in divjal zahodno od Okinave, Amamija, Tokare in Osumija. Vsa območja morajo biti pripravljena na rušilne vetrove in večje količine dežja. Tajvanu naj bi bilo prihranjeno, a še niso povsem izključili možnosti, da zavije nekoliko bolj zahodno.