Čekane je imel velike kot banane

Kosti velike mesojede živali so v predalu čakale na odkritje štiri desetletja.
Fotografija: Simbakubwa kutokaafrika je živel pred 22 milijoni let v Afriki in je bil večji od severnega medveda. FOTO: Mauricio Anton/Ohio University/AFP
Odpri galerijo
Simbakubwa kutokaafrika je živel pred 22 milijoni let v Afriki in je bil večji od severnega medveda. FOTO: Mauricio Anton/Ohio University/AFP

Paleontologi so v Afriki sredi 80 let prejšnjega stoletja med izkopavanji naleteli na ostanke ogromnega mesojedega sesalca. Ker ga niso prepoznali, so kosti z zahoda Kenije odromale v nacionalni muzej v Nairobiju, kjer so skoraj štiri desetletja čakale v predalu na ponovno odkritje.

Ekipa znanstvenikov je ta predal odprla po naključju. Najdba »čekanov v velikosti banane« jih je popolnoma osupnila. Kočniki so dolgi šest centimetrov, čekani še štiri več, je navedel paleontolog Matt Borths z univerze Duke v Severni Karolini.

Zobje, pritrjeni na ogromno čeljust, so po njihovih ugotovitvah stari 23 milijonov let. Po mnenju raziskovalcev gre za 1,2 metra visoko mesojedo žival, od gobca do repa dolgo 2,4 metra in težko okoli 1500 kilogramov. Uvrščajo jo med največje mesojede sesalce v zgodovini.

Imenovali so jo Simbakubwa kutokaafrika, kar v svahiliju pomeni »veliki lev iz Afrike«. V ekosistemu je imel podobno vlogo kot današnji lev. Zadnji ima za plenjenje namenjen le en par posebno ostrih zob, »veliki lev« pa je imel kar tri.

Komentarji: